Protams, visu var nopirkt veikalā – arī jau gatavas zupas. Atliek pievienot ūdeni un piešaut uguni katliņam. Bet praktiskās latvietes gadu no gada savējos pārsteidz ar dažādiem konserviem.
Kāpostu zupa
- 2 kg kāpostu
- 1 kg tomātu
- 1 kg burkānu
- 1 kg paprikas
- 1 kg sīpolu
- 500 ml tomātu pastas
- 400 ml rapšu eļļas
- 1 glāze cukura
- 3 ēdamkarotes sāls
Kāpostus, tomātus, papriku, sīpolus sagriež, burkānus sarīvē. Visas sastāvdaļas liek katlā, izņemot tomātu pastu, un sautē uz lēnas uguns aptuveni stundu. Pievieno tomātu pastu un vēl pasautē 10 minūtes. Karstu pilda burciņās un aizvāko. Var ēst tāpat vai vārīt zupu.
Aukstās zupas sagatave
- 2 kg biešu
- 400 g burkānu
- 240 g sīpolu
- zaļumi: dilles, pētersīļi
- 1 tējkarote ķimeņu
- Marinādei:
- (uz 1 litru ūdens)
- 6–8 ēdamkarotes etiķa (9%)
- 100 g cukura
- 10 g sāls
- 8 smaržīgie pipari
- 4–6 krustnagliņas
- 2 kanēļa standziņas
- 2 lauru lapas
- ķimenes
Bietes liek katlā ar visu mizu, vāra, līdz mīkstas. Atdzesē un nomizo.
Atsevišķā katlā izvāra nemizotus burkānus. Atdzisušus nomizo.
Gan bietes, gan burkānus sarīvē uz rupjas rīves vai, ja nepatīk rīvēti, sagriež smalkos salmiņos. Sīpolus sasmalcina un pievieno dārzeņiem (ja negaršo, var nelikt). Sasmalcina dilles un pētersīļus. Visbeidzot pieber ķimenes.
Marinādei katliņā ielej 1 litru ūdens (pietiks četrām 0,75 l burciņām sagataves), pieber cukuru, sāli, garšvielas. Kad ūdens sāk vārīties, katliņu noceļ no uguns un tikai tad pielej etiķi. Marinādi atdzesē.
Atdzisušu marinādi pārlej dārzeņiem, kas jau salikti burkās. Vāciņus uzliek, bet nepiegriež. Burciņas pasterizē 15 minūtes. Izņem no katla un aizskrūvē vāciņus.
Skābenes ar garšaugiem
4 0,5 l burciņas
- 1,5 kg skābeņu lapiņu
- 200 g lociņu
- 30 g pētersīļu
- 30 g diļļu
- 50 g sāls
- 600 ml ūdens
Skābenes nomazgā, notecina lieko ūdeni un sīki sagriež. Pievieno sakapātus zaļumus un aplej ar verdošu ūdeni. Pavāra pāris minūšu un saliek burkās. Sterilizē 85 ºC 20 minūtes. Aizvāko un liek vēsumā.
Ziemā vārot zupu, sāls nav jāpievieno.
Konservētas skābenes
- 1 kg skābeņu
- sāls
Skābenes rūpīgi nomazgā, notecina lieko ūdeni un nogriež resnākos un cietākos kātus. Tad 1 minūti blanšē karstā ūdenī, notecina. Kad skābenes nedaudz atdzisušas un liekais šķidrums notecējis, tās sagriež un pilda iepriekš izkarsētās burkās, nedaudz uzlejot blanšējamo ūdeni – tik daudz, lai tas pārsegtu sagrieztās skābenes. Katrā burciņā ieber pa šķipsnai sāli. Pasterizē 20 minūtes (0,5 l burciņas). Aizvāko.
Rasoļņika sagatave
- 4 kg gurķu
- 400 g sīpolu
- 400 g rīvētu sīpolu
- 500 ml tomātu mērces
- 250 ml eļļas
- 2 glāzes grūbu
- 4 ēdamkarotes sāls
- 3 ēdamkarotes 9% etiķa
- dilles
Grūbas izvāra pusmīkstas. Gurķus sagriež, pieber sāli. Ļauj 2 stundas atsuloties. Nelielā eļļas daudzumā apcep sagrieztus sīpolus un sarīvētus burkānus. Visu liek katlā un karsē 40 minūtes. Beigās pievieno etiķi un dilles.
Karstu pilda burkās, aizvāko. Sasedz, lai dziest lēnām. Ziemā vāra zupā vai sautējumā (izvāra gaļu, kartupeļus un liek klāt burciņas saturu).
Sālīti zaļumi zupai
- 100 g pētersīļu sakņu ar visām lapām
- 100 g diļļu
- 100 g puravu
- 100 g tomātu
- 100 g sāls
- 50 g seleriju ar visām lapām
Pētersīļu un seleriju saknes sagriež plānās šķēlītēs, tomātus ripiņās, zaļumus sasmalcina. Zaļumus un saknes sajauc ar sāli. Pilda burciņās, kārtām liekot apsālītos zaļumus un tomātu ripiņas. Sablīvē, lai viss pārklātos ar sulu. Aizvāko un liek pagrabā.
Recepti var dažādot! Ņem vienādās daļās burkānus, sīpolus, pētersīļu saknes, tomātus. Burkānus un pētersīļus sarīvē uz smalkas rīves. Tomātus un sīpolus sīki sagriež. Visu sajauc ar sāli un pilda burciņās. Virsū uzkaisa sagrieztas dilles vai seleriju lapas. Aizvāko. Šādus zaļumus var pievienot zupai 10 minūtes pirms vārīšanas beigām – 1 tējkaroti uz litru šķidruma.
Dārzeņu mikslis
- 1 kg sīpolu
- 1 kg gurķu vai kabaču
- 1 kg burkānu
- 1 kg kāpostu
- 1 kg tomātu
- 6 ēdamkarotes cukura
- 3 ēdamkarotes sāls
- 2 ēdamkarotes etiķa esences
- 200 g augu eļļas
Sīpolus, gurķus, burkānus, kāpostus notīra un sasmalcina. Pievieno sāli, cukuru un eļļu. Sautē katlā pusmīkstus, bieži apmaisot.
Pievieno sagrieztus tomātus un sautē vēl 30 minūtes. Pielej etiķa esenci un sautē vēl 10 minūtes, bieži maisot.
Karstu masu pilda burkās, aizvāko. Nepasterizē.
Lieto kā salātus vai pievieno zupai. Sāls un cukura daudzumu un attiecības var pamainīt atkarībā no garšas prasībām. Sāls un cukura daudzumu un attiecības var pamainīt atkarībā no garšas prasībām.
Garšaugi ziemai
- 1 kg burkānu
- 1 kg tomātu
- 1 kg sīpolu
- 200 g puravu
- 200 g diļļu
- 200 g pētersīļu zaļumu un sakņu
- 150 g selerijas zaļumu un sakņu
- 250 g ķiploku
- 500 g sāls
Visus dārzeņus notīra, nomazgā un sasmalcina – sīki sagriež vai sarīvē, samaļ gaļasmašīnā vai sasmalcina ar blenderi. Sajauc ar sāli un pilda puslitra burkās. Aizvāko un uzglabā vēsā vietā.
Ar šo daudzumu sanāks aptuveni 3 litri maisījuma. Lieto pēc vajadzības zupām, mērcēm. Šajā maisījumā arī var marinēt cepeti.
Ķiploku piedeva
Pannā uzkarsē saulespuķu eļļu, noņem no uguns un ļauj mazliet atdzist. Pievieno saspiestus ķiplokus (1:4), labi samaisa. Kad masa atdzisusi līdz istabas temperatūrai, pievieno samaltus piparus. Piemēram, uz 0,5 kg ķiploku – 25 g sarkano vai 30 g melno piparu.
Uzglabā cieši noslēgtā stikla traukā ledusskapī.
Šī piedeva labi der zupu un makaronu ēdienu garšas uzlabošanai.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.