Atšķirībā no gaļas organisms lēcas ļoti viegli pārstrādā, turklāt ir uzturvielām bagātas. Veģetāriešu ēdienkartē tās ir trešās rindā pēc pākšaugiem un riekstiem. Lēcas satur daudz šķiedrvielu un ir izcils B9 vitamīna (folijskābes) un minerālvielu (dzelzs, fosfora, cinka, kālija) avots.

Siltie lēcu salāti ar ķirbi

Sastāvdaļas

  • neliels ķirbis
  • 400 g novārītu lēcu
  • 500 g dārzeņu pēc izvēles (paprika, pākšu pupiņas, baklažāns, lapu kāposts)
  • 50 g mandeļu skaidiņu
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 tējkarote sakapātu rozmarīna lapiņu
  • svaigi pētersīļi

Mērcei:

  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 2 ēdamkarotes ābolu etiķa
  • 1 ēdamkarote medus
  • 200 g zilā vai fetas tipa siera

Pagatavošana

Ķirbi sagriež šķēlēs un liek uz pannas, kurā ieklāts cepampapīrs un uzslacināts mazliet eļļas. Ķirbja šķēlēm arī uzslaka eļļu, uzkaisa sāli un pārber sakapāto rozmarīnu. Cep aptuveni 30 minūtes, līdz ķirbis mīksts.

Ja salātos būs paprika vai baklažāns, to sagriež strēmelēs un pievieno ķirbim cepeškrāsnī, lai izcepas. 

Kamēr ķirbis cepas, novāra lēcas un pākšu pupiņas, lapu kāpostu noblanšē.

Sausā pannā apgrauzdē mandeļu skaidiņas. Pagatavo mērci, kurā iedrupina sieru.

Ķirbi sagriež gabaliņos, liek uz šķīvja, uzber lēcas, liek dārzeņus, sakapātus svaigos pētersīļus un uzlej mērci.

Salātu pagatavošanai var izmantot saldētos dārzeņus.

Zini!

  • Pelēkās, melnās, zaļās lēcas vārās ilgāk nekā sarkanās. Lēcām sāli pieber vārīšanas beigās, jo sāls padara cietākus to apvalkus. Tās labi garšo saceptas ar sīpoliem, ķiplokiem, bekonu.
  • Sarkanās lēcas izvārās ātri un izšķīst, tāpēc tās der kā zupu iebiezinātājs. Tās zupai pievieno pašās beigās vai arī izvāra atsevišķi un pieliek zupas šķīvī.
  • Aukstā laikā zupai ieteicams pievienot sildošas garšvielas: ingveru, kardamonu, kanēli, krustnagliņas, čili, melnos piparus, diļļu sēklas, kumīnu, sinepju sēklas.
Lēcas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.