Ik pa laikam, kad sakārojas sātīgas maltītes, kas piesien dūšu, izvēlamies siļķi, biezpienu un vārītus kartupeļus. Taču tas nav vienīgais veids, kādā šo zivi var celt galdā.

Reklāma

Kas vērtīgs

  • Siļķes ir vienas no taukiem bagātākajām zivīm, tās satur augstvērtīgās taukskābes omega-3, kas noderīgas sirds, asinsvadu un locītavu veselībai. Tajās lielā daudzumā ir D vitamīns, kas nepieciešams kauliem un aknu darbībai, selēns, kas ir dabisks antioksidants. Siļķēs netrūkst arī citu vērtīgu uzturvielu un vitamīnu, šīs zivis viegli asimilējas organismā.

  • Sālīta siļķe satur 261 kaloriju, cepta – tikpat, kūpināta 218, bet marinēta – 155 kalorijas.

Siļķes.

Kā izvēlēties


Jāpievērš uzmanība žaunām (tām jābūt tumšsarkanā krāsā un elastīgām) un acīm (jābūt tīrām un sarkanām). Zivs ķermenim jābūt bez plaisām, griezumiem un laukumiem rūsas krāsā.


Kā glabāt


Gaismas, gaisa un mitruma ietekmē siļķes tauki iegūst sasmakušu garšu, tāpēc zivis jāglabā tumšā un aukstā vietā. Siļķi var arī sasaldēt – notīra, sagriež nelielos gabaliņos, ieliek hermētiskā kārbā un ievieto saldētavā.


Kartupeļu un siļķes sacepums


Kartupeļu un siļķes sacepums.

• 1 siļķe


• 8 ar mizu novārīti kartupeļi


• 2 sīpoli


• 3 ēdamkarotes eļļas


• 1 glāze skābā krējuma


• rīvmaize


• sāls, pipari


Kartupeļus nomizo un sagriež šķēlēs. Sīpolus sagriež un apcep eļļā. Ietaukotā veidnē liek pusi no sagriezto kartupeļu daudzuma, virsū – iztīrītu, gabaliņos sagrieztu siļķi, tai pāri – apceptus sīpolus. Pārlej pusi krējuma, virsū kārto pārējos kartupeļus, tad atkal krējumu. Visu pārkaisa ar rīvmaizi. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep, līdz sacepuma virsa zeltaina.


Aptauja

Kāds ir jūsu biežākais LASI.LV apmeklējuma laiks?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.