Gards našķis, kas tikpat labi noderēs ikdienā, kā arī sagādās prieku dāvanas veidā.
Sastāvdaļas
- 800 g ķirbja
- 1 kg cukura
- citronu sula
Pagatavošana
Ķirbi nomizo, attīra no sēklotnes un sagriež nelielos gabaliņos vai strēmelēs. Sagriezto ķirbi ieber bļodā, pārkaisa ar cukuru, pielej citrona sulu. Ar pārtikas plēvi nosegtu bļodu uz diennakti novieto siltā vietā, periodiski apmaisa.
Bļodas saturu ieber caurdurī, lai atbrīvotu ķirbi no šķidruma. Ķirbja gabaliņus izvieto uz žāvēšanas restēm, kas noklātas ar cepampapīru. Restes novieto drošā attālumā no krāsns vai kamīna.
Pāris dienu ķirbi atstāj kaltēties. Pēc tam to pārvieto uz tīra cepampapīra un kaltē sausā telpā, līdz iegūta vēlamā sukāžu cietība.
Ja procesu vēlas paātrināt, ķirbi var ievietot cepeškrāsnī (ventilatora režīmā) līdz 100 grādiem. Ķirbi žāvē nepilnu stundu, tad krāsni izslēdz 30 minūtes. Nedarbināšanas laikā cepeškrāsns durvis atstāj vaļā, lai no tās izkļūtu mitrums. Procesu atkārto, līdz izveidojas sukādes. Var izmantot elektrisko augļu žāvētāju, kura režīms iestatīts atbilstīgi ražotāja ieteikumiem. Gardumus uzglabā noslēgtā stikla traukā.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.