Šo kūku var saukt abējādi – par adventes vai Ziemassvētku. To sāk gatavot 1. adventē, bet nobauda tikai Ziemassvētkos.
Katru gadu sanāk pievienot atšķirīgus sausos augļus un riekstus, saldinātājus un alkoholu, līdz ar to saglabāt gadu no gada nemainīgu garšu ir grūti. Un tas ir labi, ka nemitīgi maināmies paši un mainām garšas. Sukādes liek, kādas ir pieejamas no vasaras krājumiem – rabarberu, dzērveņu, ķirbju vai kabaču. Tāpat tiek atlasīti rieksti un citrusa miziņas, kā arī alkohols.
Sastāvdaļas
- 200 g rabarberu sukāžu
- 200 g kaltētu ābolu vai bumbieru
- 100 g apelsīnu miziņu sukāžu
- 250 g kaltētu dzērveņu
- 100 g valriekstu
- 100 g pekanriekstu
- 100 g lazdu riekstu
- 400 g mandeļu
- 400 g gaišo un tumšo rozīņu
- 100 ml tumšā ruma
- 225 g sviesta
- 450 g brūnā cukura
- 1 šķipsna sāls
- 1 šķipsna malta koriandra
- 6 olas
- 450 g kviešu miltu
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- 4 x 60 ml ruma ietīšanai
- Kaltēti un glazēti augļi rotāšanai
- Pūdercukurs
Pagatavošana
1. Smalki sagriež augļus, sasmalcina riekstus. Lielā bļodā sajauc augļus, riekstus, rozīnes un visu pārlej ar rumu. Bļodu pārsedz un augļus atstāj uz nakti uzbriest.
2. Mīklai lielā bļodā liek mīkstu sasmalcinātu sviestu, pievieno olas, sāli, rīvētu muskatriekstu un saputo vienmērīgā gaisīgā masā. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, iesijā un iejauc saputotajā masā.
3. Sagatavotos augļus pārkaisa ar miltiem, pievieno mīklai un iecilā.
4. Apaļu cepamo formu ieziež ar sviestu. Tajā lej mīklu, lai tā aizpilda 2/3 no formas. Mīklas virsmu pārklāj ar foliju. Formu liek līdz 135 grādu temperatūrai sakarsētā krāsnī un cep 2,5 stundas. Ja izmanto 2 mazākas formas, tad cep 2 stundas. Gatavo kūku izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
5. Auduma dvieli samitrina rumā un tajā ietin kūku. Tad dvielī ietīto kūku ietin cieši folijā, liek metāla cepumu kārbā vai plastmasas bļodā ar vāku un novieto vēsā tumšā vietā. Vēl 3 svētdienas kūku iztin no dvieļa, to samitrina ar rumu un atkārto kūkas ietīšanu.
6. Ziemassvētku vakarā kūku rotā ar glazētiem vai kaltētiem augļiem, pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz.
7. Bagātīgo Ziemassvētku kūku sagriež 20–24 gabalos.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.