Augu eļļas lieto ne tikai ādas kopšanai, medicīnā un reliģiskos rituālos. Vislielākā nozīme tām ir pārtikā. Labai eļļai ir svarīga kvalitatīva izejviela: rieksts, sēkla vai olīvas.
Ne velti laba olīveļļa ir Vidusjūras diētas pamatā, bet kā ParSirdi.lv ieteikumos teic profesors Andrejs Ērglis: “Ir arvien jauni un jauni pierādījumi, ka Vidusjūras diēta, bagātināta ar kvalitatīvu olīveļļu, spēj ne tikai attālināt aterosklerotiskus asinsvadu bojājumus, mazināt infarkta un insulta risku, bet arī pasargāt pacientus, kuriem jau ir sirds un asinsvadu slimības, no atkārtotām katastrofām.”
Metode nosaka kvalitāti
“Kvalitatīva eļļa tiek iegūta ar aukstās spiešanas metodi, izmantojot mehāniskās spiešanas ierīces. Produkts tiek sasmalcināts, izspiests un pēc tam filtrēts caur sietu. Tas nozīmē, ka visas vērtīgās vielas, kas atrodas izejvielā, tiek saglabātas,” stāsta pārtikas tehnoloģe Baiba Zicāne. Bez aukstās spiešanas ir vēl daudzi dažādi eļļas iegūšanas veidi: saldēšana, karsēšana, ekstrakcija.
Extra virgin (pirmā spieduma) ir oficiāls, pēc Eiropas likumiem radīts apzīmējums auksti spiestai olīveļļai. Tas attiecas tikai uz olīveļļu! Tai ir radīti īpaši noteikumi, kuri ietver sevī dažādas prasības: kādam jābūt skābes līmenim, marķēšanas noteikumi u.c.