Melno sīrupu (Black treacle) jeb tumšo karameļu sīrupu izmanto desertu un konditorejas izstrādājumu gatavošanai – plūmju kūkām, Ziemassvētku augļu kūkām, pudiņiem, piparkūkām. To var nopirkt gatavu vai arī pagatavot mājas apstākļos.
Vajag tikai trīs izejvielas: ūdeni, cukuru, citronu sulu. Un jāievēro 2 posmi gatavošanā.
Cukura sīrups ir ļoti karsts, jāievēro īpaša uzmanība un drošība. Jābūt ieslēgtam tvaika nosūcējam, jo ūdens nemitīgi iztvaiko.
Sastāvdaļas 1. posmam
- 100 g cukura
- 30 ml ūdens
2. posmam
- 200 g cukura
- 125 ml karsta verdoša ūdens
- ¼ citrona sulas
Pagatavošana
1. posms. Katliņā ber cukuru, pievieno ūdeni un maisot karsē uz vidējas uguns, līdz cukurs ir izkusis, mainījis krāsu, kļūst tumši brūns un sāk viegli rūgteni smaržot.
2. posms. Samazina liesmu, pieber otru porciju cukura, pielej ūdeni un samaisa, tad piespiež citronu sulu. Citronu sula aptur cukura tālāku kristalizēšanos. Karsē 25–30 minūtes uz mazas liesmas. Pārbauda konsistenci: cukura sīrupam ir jābūt majonēzes konsistencē – viegli tekošam. Ja sīrups ir par biezu, tam pielej ūdeni un samaisa.
3. posms. Sīrupu izkāš caur smalko metāla sietiņu, salej burkā un uzliek vāku. Gatavo karameļu sīrupu tur ledusskapī līdz 6 mēnešiem.