Zemenes itin ātri nomainījušas citas ogas. Ja mazumiņš salasīts, gribas tās apēst svaigas un tikai pēc tam sevi iepriecināt ar kādu desertu. Ogas vislabāk garšo no krūma (cera), bet mājās no bļodas šķiet par skābu. Tad gribas likt klāt pienu, biezpienu, putukrējumu, jogurtu un vēl kādu gardumiņu. Iedvesmai - saldā krējuma želejas kūka ar avenēm.

Reklāma

Sastāvdaļas 8–10 porcijām

Pamatnei

  • 200 g cepumu (Selga, Digestive vai līdzīgi cepumi)
  • 100 g kukurūzas pārslu
  • 5 g vaniļas cukura
  • 125 g sviesta vai margarīna
  • 200 g piena šokolādes

Pildījumam

  • 500 g aveņu
  • 1000 ml saldā krējuma
  • 50 ml apelsīnu sulas koncentrāta
  • 300 g želejas cukura
  • želatīna plāksnītes
  • Dekorēšanai
  • piparmētru lapas
  • avenes

Pagatavošana

Dziļu trauku izklāj ar pārtikas plēvi. Cepumus bļodā sadrupina un samaisa ar kukurūzas pārslām un vaniļas cukuru. Izkausē un pievieno taukvielu. Rūpīgi samaisa un traukā izklāj kūkas pamatni, veidojot arī maliņas. Liek ledusskapī.

Šokolādi izkausē karsta ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī un ar otu uzklāj kūkas pamatnei. Kad šokolāde sacietējusi, uzber avenes. 

Želatīna plāksnītes uzbriedina ūdenī. 

Saldo krējumu, apelsīnu sulas koncentrātu un cukuru samaisa katliņā un uzvāra. Pievieno želatīnu. Kad tas nedaudz atdzisis, uzlej avenēm. Virspusi dekorē ar avenēm. Liek ledusskapī un ļauj pilnībā atdzist.

Tad izņem, sagriež gabalos un grezno ar piparmētru lapiņām.

Katru dienu pa krūzītei ogu

Ogas.

Cik vien iespējams, ogas jālieto svaigā veidā, ilgi neglabājot ledusskapī.

Lai ogu laikā neapniktu vienveidība, var gatavot kokteili – upenes, ērkšķogas, avenes, mellenes, jāņogas sajaucot kopā. Kompoti, ievārījumi, džemi lai paliek ziemai. Tajos ir 50–70% cukura, termiski apstrādājot, vitamīnu kļūst mazāk, mikroelementi gan saglabājas, bet to uzsūkšanās organismā nav tāda kā svaigam produktam. 

Pašlaik ogās ir maksimāli daudz C vitamīna, bēta karotīna, PP vitamīna un mikroelementu. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.