Svaigajiem zaļajiem salātiem var piešķirt īpašu un pikantu noti, pievienojot kaltētus tomātiņus un kazas sieru.

Reklāma

Salāti ar kaltētiem tomātiem

Sastāvdaļas

  • galviņa zaļo salātu
  • pāris sauju rukolas
  • kaltētie tomāti olīveļļā
  • 200 g kazas siera
  • 3 ēdamkarotes saulespuķu sēkliņu vai sēkliņu maisījuma
  • baltvīna etiķis

Pagatavošana

Uz sausas pannas apgrauzdē sēkliņas. Ja kazas siers ir stingras konsistences, to sarīvē, ja mīkstāks – sadrupina.

No marinādes izņem tomātus un sagriež.

Salātu lapas saplucina. Pievieno rukolu. Salātiem pieber sagrieztos kaltētos tomātus un sieru. Uzlej etiķa un olīveļļas, kurā bija tomāti, mērci. Šiem salātiem sāli nevajadzēs. Pārkaisa ar apgrauzdētajām sēkliņām.

Salātiem klāt pasniedz grauzdētu maizi, kas ierīvēta ar ķiplociņu.

Der zināt

Kāpēc salāti podiņos vai ar sakni? 

  • Salāti savu bioloģisko aktivitāti saglabā īsu laiku. Divu stundu laikā pēc to nogriešanas zūd jau 30% vitamīnu. Tāpēc tie dārzā nevis jāgriež, bet jāizrauj ar sakni, tāpēc arī veikalā labāk salātus pirkt podiņos.
  • Ja salātus dažas dienas glabā ledusskapī, tos, aprasinātus un ietītus lina dvielītī, liek vidējā plauktā.
  • Salātus nemazgā zem tekoša ūdens, bet gan ātri noskalo lielā bļodā ar aukstu ūdeni.
Salātu sastāvdaļas.

Padoms

  • Ja salātu mērces ir par daudz, to burciņā var uzglabāt ledusskapī. Uz jogurta (krējuma) bāzes gatavoto ne ilgāk par trim dienām, bet uz olīveļļas bāzes – pat nedēļu. Pirms lietošanas mērce atkal cītīgi jāsamaisa.
  • Salātus nosusina papīra dvielī vai ar centrbēdzes spēku darbināmā salātu žāvētājā.
  • Salātus negriež, bet saplucina.

Idejas

Kraukšķīgumam salātiem pievieno sēklas vai dīgstus, apceptu bekonu, grauzdiņus.

Pikantumam liek marinētus dārzeņus, mērcei – sinepes.

Pārsteigumam: avokado, mango, zemenes, jāņogas, vīnogas (bez kauliņiem).

Ja mērce šķiet par skābu, tai pievieno mazliet cukura vai medus. Sojas mērce piešķir sāļumu un tumšāku krāsu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.