Kā izrādās, pasaulē vismazākā ziemeļbriežu pasuga mīt Norvēģijā Svalbāras arhipelāgā. Tie ir pelēcīgi, ar mazu galvu, īsām kājām, kas palīdz saglabāt ķermeņa siltumu. Izmēra ziņā tie atgādina lielu kazu.

Pētnieki no Svalbāras Universitātes centra nodarbojas ar šīs pasugas pētniecību. Lai noskaidrotu to diētas paradumus un dzīves apstākļu ietekmi uz populāciju, pētnieki vāc ziemeļbriežu nomestos ragus, kaulus un ekskrementus. Pats process varētu šķist visai amizants un noteikti arī sarežģīts. Pētnieki stundām ilgi staigā pa briežu dzīvesvidi, nesot līdzi lielu antenu, kas spēj uztvert signālu no izsekošanas siksnām, ar kurām ir aprīkoti vairāki dzīvnieki. Kad atrastas vietas, kur dzīvnieks ganījies, pētnieki meklē konkrētos augus un tā daļas, ko tas ir ēdis. Atkarībā no sezonas ir novērojamas atšķirības, jo brieži izvēlas ēst tieši to, kas tiem tajā brīdī ir visvairāk nepieciešams. Pēc tam tiek ievākti arī ekskrementi, kas ļauj secināt par dzīvnieka veselības stāvokli, atklāt parazītus. Tāpat daudz informācijas sniedz arī atrastie ragi. Interesanti, ka līdzīgi kā citiem ziemeļbriežiem, arī šīs pasugas pārstāvju mātītēm aug ragi. Vienīgā atšķirība – mātītēm tie uz galvas paliek teju visu gadu, taču tēviņi tos uz ziemu nomet.

Uzziņai

Svalbāras arhipelāgs atrodas apmēram pa vidu starp Norvēģiju un ziemeļpolu. To veido deviņas salas. Lielākā no tām ir Špicbergena, uz kuras atrodas pasaulē vistālāk uz ziemeļiem esošā apdzīvotā vieta Longjērbīene.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.