Sīpols un ķiploks reiz nu ir tie dārzeņi, kuriem mājās jābūt vienmēr. Svaigs sīpols tiek pievienots salātiem, sacepts pirms vārīšanas derēs zupās, sautējumos, mērcēs. Kaltēts sīpols ir viena no dažādu garšvielu maisījumu sastāvdaļām. Sīpolā ir augsts fitoncīdu daudzums, tāpēc ziemā sīpols tiek rekomendēts elpceļu infekcijas profilaksei.

Reklāma

Sīpolā esošajai ēteriskajai eļļai ir ārstnieciskas īpašības. Tajā ir daudz C vitamīna, B grupas vitamīni, kalcijs, dzelzs, nātrijs, magnijs un kālijs. Apkopojot slavas dziesmu, var droši teikt, ka sīpols ir veselīgs. Protams, ir indivīdi, kas skrupulozi vismazāko gabaliņu izlasīs no ēdiena. Tad, zinot ēdēju īpatnības, to nemaz nevajag mēģināt iemānīt. Lai paliek bešā!

Sīpolu izmantošanas gudrības

  • Ir maigāki sīpoli (baltie), kas nemaz nekairina acis. Saldie sīpoli derēs salātiem, jo ir maigi, kraukšķīgi, ar plānāku mizu.
  • Salātos lieliski izskatās sarkanie sīpoli, bet pēc termiskas apstrādes zaudē savu dekoratīvo krāsu.
Sīpoli.
  • Kvalitatīvus sīpolus ilgstoši var saglabāt istabas temperatūrā, bet, ja nopirkti slikti izžāvēti, mīksti, tie ātri sabojāsies.
  • Ja nazis ir ass, darbiņš tiek paveikts ātri – sīpols sasmalcināts vai sagriezts skaistos gredzenos, un asaras nemaz nesariešas.
  • Sasmalcināšanai ir arī dažādi virtuves palīgi, kur traukā ieliek sīpolu un tad ar asmeņiem (vai mehānismu griežot) sīpols tiek sakapāts.
  • Sīpola aso smaržu var mazināt, ja pirms griešanas to patur aukstā, tekošā ūdenī.
  • Lai nazis, trauki, rokas, dēlītis nesmaržotu pēc sīpoliem, tos ierīvē ar citrona šķēlīti un tad nomazgā.

Franču sīpolu zupa

Sīpolu zupa ar grauzdiņiem.

Sastāvdaļas

  • 500 g sīpolu
  • 50 g sviesta
  • 3 ēdamkarotes sausā baltvīna
  • 1,5 l buljona
  • šķipsniņa cukura
  • sāls, melnie pipari
  • 4 šķēles baltmaizes
  • 4 ēdamkarotes rīvēta siera

Pagatavošana

Sīpolus sagriež gredzenos, liek katlā, kurā izkausēts sviests, uzkaisa cukuru un apcep zeltaini dzeltenus. Pielej buljonu, vīnu, pieber sāli un piparus, vāra 10 minūtes. Zupu lej podiņos vai karstumizturīgos trauciņos.

Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 oC. Zupas trauciņus liek cepeškrāsnī un lēni vāra 10 minūtes. Tikmēr uz pannas sviestā apgrauzdē baltmaizes šķēles. Zupu pārsedz ar baltmaizes šķēli, pārkaisa sieru un liek atpakaļ krāsnī. Atstāj, kamēr siers izkusis.

Sīpolu marmelāde

Sīpolu marmelāde.

Sastāvdaļas

  • 1 kg sarkano sīpolu
  • pusglāze olīveļļas
  • pusglāze vīna etiķa
  • pusglāze medus
  • pusglāze brūnā cukura
  • 3–5 lauru lapas
  • šķipsna rīvēta muskatrieksta
  • sāls, pipari
  • rīvēta viena apelsīna miza
  • 5 zariņi svaiga vai tējkarote kaltēta timiāna

No parastajiem sīpoliem marmelāde sanāk brūnganā krāsā, bet no sarkanajiem – skaisti violeta un pēc garšas mazliet maigāka. Ideāli garšo ar sieru.

Pagatavošana

Sīpolus sagriež plānos pusgredzenos. Dziļā pannā uzsilda olīveļļu. Ieber sagrieztos sīpolus un sautē, nepārtraukti maisot. Kad sīpoli jau mīksti, pievieno garšvielas.

Pievieno etiķi, medu un cukuru – visu samaisa. Pannai uzliek vāku un sautē uz lēnas uguns aptuveni stundu, laiku pa laikam apmaisot.

No šā daudzuma sanāks 600–800 ml marmelādes, ko pilda nelielās burciņās un uzglabā ledusskapī.

Pildīti sīpoli

Pildīti sīpoli.

Sastāvdaļas

  • 4 lieli sīpoli
  • 1 paprika
  • 125 g rīsu
  • 125 g šķiņķa
  • 250 ml buljona
  • 250 g saldā krējuma
  • 240 g kausētā siera
  • 3 ēdamkarotes piena
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 2 ēdamkarotes sasmalcinātu zaļumu
  • sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana

Pildīšanai vislabāk der lielie, baltie sīpoli. Tos plakaniski vai gareniski pārgriež uz pusēm. Izņem viducīšus tik daudz, lai paliek 2–3 kārtas. Ja gribas, lai sīpoli stāvētu stabilāk, mazliet pielīdzina apakšas. Sīpolu pusītes liek tvaicējamā katlā ar karstu ūdeni un tvaicē 20 minūtes. Taču var arī sīpolus vārīt. Izņem no ūdens un atdzesē.

No pusītēm izņemtos sīpolus sasmalcina un apcep olīveļļā.

Uzvāra rīsus, pielej tiem buljonu. Papriku un šķiņķi sagriež kubiņos, iejauc rīsos, pieliek pusi no sasmalcinātajiem zaļumiem, apceptos sīpolus, pieber sāli, piparus un visu rūpīgi samaisa.

Ar taukvielām ieziestā veidnē sakārto sīpolu pusītes. Katrā rūpīgi liek pildījumu.Kausēto sieru izšķīdina karstā pienā, pielej saldo krējumu. Pieber sāli, piparus un zaļumus. Šo mērci pārlej veidnes saturam. Sīpolus cep cepeškrāsnī 200 grādos 12–15 minūtes.

Sīpoli.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.