To var saukt gan par atklāto pīrāgu, gan kūku. Kūka sastāv no trīs kārtām: mīklas pamatnes, ķirbja pildījuma un bagātīgas valriekstu un pekanriekstu virsiņas. Ja nav pieejami pekanrieksti, tad tos var aizstāt ar valriekstiem. Atšķirība ir tā, ka pekanrieksti ir ar maigāku garšu, bet valrieksti ir rūgtenāki un asāki.

Reklāma

Sastāvdaļas

Pildījumam

  • 1,8 kg ķirbja
  • 400 ml kondensētā piena
  • 2 olas
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 1 ēdamkarote demerara vai
  • brūnā cukura

Mīklai

  • 140 g miltu, plus virsmas
  • pārkaisīšanai
  • 1/4 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1 1/2 tējkarotes malta kanēļa
  • 3/4 tējkarotes malta muskatrieksta
  • 3/4 tējkarotes maltu krustnagliņu
  • 50 g pūdercukura
  • 55 g nesālīta sviesta, plus ieziešanai
  • 1 ola
  • 1 1/2 tējkarotes miltu

Virsa

  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 4 ēdamkarotes demerara vai brūnā cukura
  • 1 ēdamkarote malta kanēļa
  • 25 g nesālīta sviesta
  • 85 g pekanriekstu
  • 70 g valriekstu

Pagatavošana

  1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 °C. Pildījumam ķirbim izņem sēklas, nomizo un sagriež gabalos, tad saliek uz cepešpannā ieklāta cepamā papīra. Virsu pārklāj ar foliju un cepešpannu liek sakarsētā cepeškrāsnī cepties uz 1 1/2 stundu. Gatavo ķirbi liek blendera traukā un sasmalcina biezenī. Ķirbja biezeni liek ledusskapī, lai tas pilnībā atdziest.
  2. Mīklai lielā bļodā iesijā miltus ar cepamo pulveri. Pievieno un iemaisa maltu kanēli, muskatriekstu, krustnagliņas, pūdercukuru. Pievieno atdzesētu un sasmalcinātu sviestu. Sviestu un miltus berž ar pirkstiem, līdz veidojas drupačas, tad pievieno sakultas olas un samīca mīklu. Mīklu no bļodas izveļ uz galda virsmas, kas pārkaisīta ar miltiem. Mīklu saveļ bumbā, pārkaisa ar miltiem, tad pārsedz ar pārtikas plēvi. Mīklas bumbu liek uz 30 minūtēm ledusskapī, lai atdziest.
  3. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 °C. Ķirbja biezeni liek lielā bļodā, pievieno kondensētu pienu, olas, sāli, vaniļas cukuru un demerara vai brūno cukuru. Pildījumu rūpīgi samaisa.
  4. Sagatavo apaļu cepamo formu (ap 23 cm diametrā). Tās pamatni un malas ieziež ar sviestu.
  5. Mīklu liek cepamā formā un vienmērīgi izlīdzina pa pamatni un malām. Tad virsū liek ķirbja masas pildījumu. Cepamo formu liek cepeškrāsnī un cep apmēram 15 minūtes.
  6. Virsai bļodā iesijā miltus, pievieno cukuru un kanēli, visu sajauc. Pievieno atdzesētu un sasmalcinātu sviestu. Miltus un sviestu saberž ar pirkstiem drupačās. Daļu valriekstu un pekanriekstu sasmalcina, pievieno mīklas drupačām un samaisa kopā. Daļu liek uz virsas veselus.
  7. Pīrāgu izņem no cepeškrāsns, temperatūru samazina līdz 180 °C. Kūkai pārkaisa mīklas drupačas ar sasmalcinātajiem riekstiem. Formu liek atpakaļ cepeškrāsnī un turpina cept vēl 35 minūtes. Ķirbja un riekstu pīrāgu var ēst siltu vai atdzesētu – pēc izvēles.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.