Vienmēr kādā no lielveikaliem var nopirkt veselu lasi ar atlaidi. Nevajag baidīties no lielas zivs ar visu galvu, jo, tādu nopērkot, būs ne tikai zivju diena, bet maltīte nedēļai garantēta. Ekonomiska un daudzveidīga, arī ātri pagatavojama.

Protams, var izvēlēties arī kaut ko kompaktāku, jo pārdošanā mēdz būt vairāk astes gala filejas vai biezākā priekšpuse. Vieni izvēlas plānāku gabalu – ātrāk izcepsies, un mazāk kaloriju. Jo zivs mazāka (salīdzinot sugas ietvaros), jo jaunāka un savas dzīves laikā savākusi ne tik daudz kaitīgo vielu kā liela un veca zivs. Katram savas prasības. Bet zivis ir jāēd!

Kā izvēlēties zivi

  • Iespiežot ar pirkstu mīkstumā, nedrīkst palikt iedobe. Laba zivs ir stingra.
Lasis.
  • Zivs acīm jābūt skaidrām un dzidrām. Ja acis ir blāvas, stiklainas, pārmēru spīdīgas, tad zivs noteikti nav pirmā svaiguma.
  • Saldēšanas procesā zivis zaudē līdz pat 70% olbaltumvielu. 

Pēc atlaidināšanas zivs kļūst švammīga – mainās gaļas struktūra.

  • Izķidātas svaigas zivis var uzglabāt ledusskapī 3–4 dienas. 

Laša čauders (biezzupa)

Čauders (chowder) – Ziemeļamerikā populāra biezzupa ar dārzeņiem

Laša biezzupa.

Sastāvdaļas

  • 300 g laša
  • 3 kartupeļi
  • liels burkāns
  • 2 tomāti
  • šalotes sīpols
  • purava kāts
  • 2 ķiploka daiviņas
  • olīveļļa
  • 300 ml zivju buljona
  • 200 g saldā krējuma
  • lauru lapa, sāls, pipari

Pagatavošana

Dārzeņus sagriež vidēja lieluma kubiņos, ķiploku šķēlītēs, puravu – riņķīšos (izmanto balto daļu). Visu apcep katlā olīveļļā, līdz dārzeņi mīksti un zeltaini. Pievieno garšvielas. Pielej zivju buljonu un saldo krējumu. Uzvāra un 5 minūtes pavāra uz lēnas uguns.

Atsevišķā pannā uz straujas uguns apcep laša gabaliņus. Pievieno zupai īsi pirms pasniegšanas.

Sālī cepts lasis

Sālī cepts lasis.
  • 1 izķidāts lasis
  • 4 kg rupja maluma sāls
  • 2 fenheļi
  • 2 citroni
  • malti melnie pipari

Nomazgā, nosusina izķidāto lasi. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 oC. Cepešpannā ieber 1,5 kg sāls. Citronu un fenheli sagriež ceturkšņos vai sešās daļās.

No iekšpuses zivi ierīvē ar pipariem un pilda ar fenheļa un citrona gabaliņiem. 

Lasi uzliek uz sāls kārtas. Uzber atlikušo sāli. 

Liek cepeškrāsnī un cep 40–50 minūtes.

Laša pīrāgs

Laša pīrāgs

Mīklai:

  • sviests
  • milti
  • cepamais pulveris
  • ūdens

Pildījumam:

  • saldais krējums
  • olas
  • lasis
  • puravs
  • paprika
  • siers
  • dilles
  • kaltēti garšaugi
  • sāls

Pagatavošana

Izkausētu sviestu sajauc ar miltiem, cepamo pulveri, pielej nedaudz ūdens. Mīklu vienmērīgi izlīdzina cepamajā formā, kas ieziesta ar eļļu. Pārkaisa mazliet ar miltiem.

Smalki sagriež puravus. Tos apcep uz pannas sviestā. Liek uz mīklas, izlīdzina. Uz puraviem kārto mazus svaiga laša gabaliņus un sakapātu papriku. Uzber rīvētu sieru, pārlej ar saldo krējumu, kurā iemaisītas olas, smalki sagrieztas dilles, sāls un garšaugu maisījums. Cep cepeškrāsnī 45–55 minūtes.

Lasis.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.