Ingveram piemīt daudz labu īpašību – tas ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Šo jaudīgo sakni esam raduši lietot ārstnieciskā nolūkā, kad esam saaukstējušies, ingvers palīdz, ja ir slikta dūša vai kāds iekaisums. Kombinējot ingvera sakni ar citrusaugļiem, medu un citām sastāvdaļām, var iegūt sildošus, imunitāti paaugstinošus un tonizējošus dzērienus

Reklāma

Ingveram piemīt ļoti spēcīgas pretiekaisuma, sāpes mazinošas un antioksidatī-vas īpašības. Tam piemīt sviedrējoša iedarbība, tāpēc var būt lielisks palīgs drudža un saauk-stēšanās gadījumos. Spēj šķidrināt asinis, piemīt spējas mazināt sliktu dūšu, vemšanu un reiboņus. Ingvera sastāvā esošās ēteriskās eļļas un to sildošā iedarbība uzlabo gremošanas sistēmas darbību, novērš vēdera pūšanos un spazmas. Uzlabo uzturvielu absorbciju organismā, tāpēc ingveru izmanto kulinārijā.

Ingvers.

Der zināt!

  • Kvalitatīva ingvera sakne ir gluda, stingra un ne pārāk šķiedraina.
  • Ingvera sakneņus var labi uzglabāt: istabas temperatūrā aptuveni nedēļu, ledusskapī – mēnesi.
  • Liekot ledusskapī, ingveru vēlams ietīt pārtikas plēvē.     Ilgākai glabāšanai var ietīt folijā un turēt saldētavā, nogriežot pa gabalam pēc vajadzības.
  • Iegriezti ingvera sakneņi glabājas tikpat labi kā veseli, tikai jānogriež apkaltusī griezuma vieta.

Ingvers ar citronu un medu

Ingvera tēja ar citronu un medu.
  • 2 ēdamkarotes rīvēta ingvera
  • 3-4 ēdamkarotes medus
  • 1 citrons
  • 800 ml ūdens

Smalki sarīvētai ingvera saknei uzlej verdošu ūdeni un ļauj 10 minūtes ievilkties. Izspiež citrona sulu. Kad tēja mazliet atdzisusi, pievieno citrona sulu, medu un samaisa.

Ar ābolu sulu un kanēli

Ingvers ar ābolu sulu un kanēli.
  • 1,5 ēdamkarotes rīvēta ingvera
  • 3 tējkarotes medus
  • 3 kanēļa standziņas
  • 300 ml ābolu sulas
  • 500 ml ūdens

Smalki sarīvētai ingvera saknei uzlej verdošu ūdeni un pievieno kanēļa standziņas. Ļauj 10 minūtes ievilkties, pēc tam izkāš, pievieno ābolu sulu un medu.

Kanēlis kopā ar ingveru sasilda un uzmundrina.

Ar kurkumu un ābolu etiķi

Ar kurkumu un ābolu etiķi.
  • Pustējkarote rīvēta ingvera
  • ¼ tējkarotes kurkumas
  • pusēdamkarote ābolu etiķa
  • 1 tējkarote citrona sulas
  • pustējkarote medus
  • šķipsniņa kanēļa
  • 300 ml ūdens

Krūzē ieber rīvēto ingveru, pievieno kurkumu, kanēli un medu, pēc tam pielej citrona sulu un ābolu etiķi. Pārlej ar karstu (ne verdošu!) ūdeni. Citrona sula un ābolu etiķis ir C vitamīna avots, bet ingveram un kanēlim piemīt dziedinošas, pretiekaisuma īpašības.

Ar apelsīnu un citronu

Ar apelsīnu un citronu.
  • 1 liels sulīgs apelsīns
  • 1 citrons
  • 3 kardamona pākstis
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 2 ēdamkarotes rīvēta ingvera
  • 2 piparmētras zariņi

No apelsīna un citrona izspiež sulu. Piparmētras zariņus un kardamona pākstis sagriež, ingveru sarīvē, pēc tam saberž piestā. Liek karstumizturīgā traukā un pārlej ar 700 ml karsta ūdens. Ļauj 15 minūtes ievilkties, pēc tam nokāš. Dzērienam pievieno citrusaugļu sulu un medu. Pasniedz siltu

Ar pienu un medu

Ar pienu un medu.
  • 200 ml piena
  • 1 tējkarote rīvēta ingvera
  • 1 tējkarote medus
  • 1 krustnagliņa
  • šķipsniņa kardamona
  • šķipsniņa kanēļa

Pienu ielej katliņā, pievieno rīvētu ingveru, kardamonu, kanēli, krustnagliņu un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Lej krūzē un pievieno medu. Izdzer, kamēr piens silts.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.