Jaunus sparģeļus nevajag mizot, taču nobriedušiem, stingriem dzinumiem jānovelk miziņa un jānogriež stublāja koksnainā apakšdaļa.

Reklāma

Sparģeļu un rīsu salāti ar lasi

  • 250 g sparģeļu
  • 3 selerijas kāti
  • 200 g gareno rīsu
  • 250 g žāvēta laša
  • 1 citrons

Mērcei:

  • 3 ēdamkarotes baltvīna etiķa
  • 2 tējkarotes sinepju
  • 175 ml augu eļļas
  • sāls pēc garšas

Katlā uzvāra sālsūdeni. Pievieno citrona mizu un pusi citrona sulas. Ieber rīsus un vāra aptuveni 20 minūtes. Notecina.

Sparģeļiem notīra miziņu un nogriež stublāja apakšdaļu, vāra 5–7 minūtes. 

Tad tiem nogriež galotnītes, bet stublājus sasmalcina 2 cm garos gabaliņos.

Selerijas kātus nomizo, sagriež ap 8 cm garos gabalos un katru no tiem gareniski pārgriež 2 vai 3 daļās. Tad sloksnītes saņem kopā un šķērsām sagriež kvadrātiņos. Žāvēto lasi sagriež nelielās strēmelītēs.

Mērcei etiķi samaisa ar sinepēm, pēc tam, lēnām lejot, iekuļ eļļu un pieber sāli pēc garšas. Kad mērce gatava, to pārlej rīsiem. Pievieno sparģeļus, selerijas, lasi un otru pusi citrona sulas. Visu samaisa. Ja nepieciešams, uzbārsta sāli. Salātiem ļauj aptuveni stundu ievilkties, tad pasniedz.

Sparģeļi.

Padomi sparģeļu pagatavošanā

  • Baltos sparģeļus klasiski pasniedz ar Holandes mērci, zaļos – ar sviestu.
  • Sparģeļi labi sader ar citiem dārzeņiem, gaļu un zivīm.
  • Balto sparģeļu garša ir maigāka, toties miziņa var būt nedaudz cietāka nekā zaļajiem, tāpēc tos vajag nomizot.
  • Violetajiem sparģeļiem ir viegla riekstu garša. Pēc vārīšanas tie kļūst zaļi.
  • Sparģeļu uzglabāšanas laiks ir īss – 3–5 dienas ledusskapī.
  • Ja sparģeļi nav ļoti svaigi, tos pilnībā vai tikai kātus uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī. Tie kļūs kraukšķīgi, un tos varēs viegli nomizot.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.