Rožkalnu pagasta zemnieku saimniecība "Dambīši", darbojoties ar bioloģiskajām metodēm, izveidojusi Latvijā vislielāko cūku ganāmpulku, kur audzē mūsu valstī maz izplatītās un vienlaikus pieprasītās Mangalicas šķirnes cūkas. Saimniecība vienlaikus attīsta gaļas liellopu audzēšanu, graudkopību un putnkopību, kā arī dažādu guļbūvju būvniecību, ar ko saimnieks Atis Jaudzems sāka uzņēmējdarbību pirms 20 gadiem.
Kāpēc "Dambīši" izvēlējās darboties ar bioloģiskajām metodēm?
A. Jaudzems: Bioloģiskais ražotājs salīdzinājumā ar integrēto audzētāju nav tik daudz atkarīgs no dažādiem ārējiem nosacījumiem, tostarp pārdevējiem. Piemēram, no minerālmēsliem, kas pērn maksāja 1000 eiro par tonnu. Jā, darbojoties ar bioloģiskajām metodēm, kuļam zemākas ražas nekā integrētie audzētāji. Mēs no labajiem laukiem nokuļam vairāk nekā četras tonnas kviešu. Protams, ja liek minerālmēslus, ražas ir daudz lielākas, tomēr – cik daudz naudas un darba ir jāiegulda mēslošanai un augu aizsardzības līdzekļiem!
Vispirms sākām darboties ar graudiem. Lai izaudzētu ražu, augkopības kultūrās ir daudz jāiegulda. Bija daudz aizaugušu zemju, ko attīrījām no krūmiem. Tas prasa lielus naudas izdevumus. Tad ņēmām lopus. Kad aizaugušajās zemēs sākām laist liellopus, tie zemi attīrīja, atbrīvoja no krūmu apauguma. Gribot negribot lopi bija jātur tāpēc, lai nepieaug krūmi un atvases. Pa šiem gadiem lauki ir iekopti.
Visticamāk, augkopības un lopkopības virzienu attiecība saimniecībā arī turpmāk būs viens pret vienu. Abas nozares viena otru papildina. No graudiem iegūstam salmus, un ir pakaiši lopiem. Ar kūtsmēsliem mēslojam laukus. Ir mazāk auglīgās zemes, kurās nesējam – tajās ganām lopus.
Es darbojos ar vecajām metodēm. Zemi aru.
Agrāk piens un speķis nebija kaitīgs. Tagad ir. Veselības aprūpē ir arī neizskaidrojama vajadzība pēc dažādām operācijām. Secinu, ka pārtikas produkti nav labi.
Tomēr sākums uzņēmējdarbībai pirms 20 gadiem bija guļbūvju ražošana, ko turpinām arī patlaban.
Tātad jūsu nozares ir graudkopība, lopkopība, putnkopība un vēl guļbūvju bizness. Lauksaimniecības datu centrs redakcijai ziņoja, ka šāgada sākumā "Dambīšos" bija Latvijā vislielākais bioloģisko cūku ganāmpulks. Kā attīstāt cūku audzēšanu, kas šobrīd sāk nedaudz atgūties pēc vairāku gadu krīzes?
E. Jaudzema: Mums ir Mangalicas jeb tā saukto ungāru cūku ganāmpulks. Ir pelēkās jeb baltās, oranžās un melnās Mangalicas šķirnes cūkas. Mūsu ganāmpulkā ir pelēkās. Agrāk Madonas pusē īstenoja Mangalicas šķirnes cūku projektu. Šīs šķirnes cūkas bija iepirktas no citām valstīm, tomēr bizness saimniekiem neizdevās. Portālā ss.com ieraudzījām pārdošanas piedāvājumu, šķita interesanti, ka cūkas var būt pūkainas. Puspajokam teicu vīram, ka mums arī vajadzētu. Nopirkām piecas cūciņas, tostarp divas sivēnmātes, kas gaidīja atnešanos, kuili un vairākus sivēnus. Pirktajai sivēnmātei pirmajā metienā bija astoņi sivēni.
Mangalicas šķirnes sivēnmātēm dzimst maz sivēnu – parasti seši līdz astoņi. Šīs šķirnes cūkas gatavo migu, meklē, kur rakties. Pārdodam sivēnus, gaļu izmantojam savām vajadzībām. Visu lopbarību izaudzējam paši.
A. J.: Ja būtu viens bizness, piemēram, darbotos vien ar cūkām, saimniecība galus kopā savilkt nevarētu. Man cūkas lielā mērā ir hobijs, mums vienmēr ir svaiga ekoloģiski tīra gaļa. Ģimenē esam gaļēdāji. Cūkām cita starpā baroju skābsienu, mazāk graudu un tā ietaupu barošanas izmaksas. Skābsienā ir āboliņš un auzas. Tās audzējam ar āboliņa pasēju. Auzām neļauju sākt dzeltēt. Kad ir izveidojies auzu pieniņš, pļaujam un liekam skābbarībā. Ja laikā to izdari, tad vasarā var iegūt divus auzu pļāvumus, turklāt auzām otrajā pļāvumā ir arī sadzītas vārpas.