Reiz septembrī kolektīvajās gaides medībās tika nomedīts aļņu bullis. Trofejas autors atteicās paņemt aļņa lūpu, teikdams, ka to neesot iespējams garšīgi pagatavot. Vai tas nav viens jauks izaicinājums? Nolēmu, ka dzinējmedību sezonas atklāšanas dienai pagatavošu šo delikatesi jaunā veidā. Līdz šim esmu cepusi un sautējusi aļņa lūpu, bet kluba mielastam vajag kaut ko praktiskāku un ērtāk ēdamu. Nolēmu uztaisīt spiesto gaļu, kā to taisa no mājas cūkas gaļas.
Attīrīšana no vilnas
Man nav iespējas kvalitatīvi apsvilināt aļņa lūpu. Turklāt nepamet aizdomas, ka sviluma smaka sabojās ēdienu, lai arī ko teiktu citi. Tādēļ, lai noņemtu apmatojumu, es šo delikatesi sākumā vāru lielā katlā apmēram pusstundu. Pēc tam kur ar plēšanu, kur ar naža palīdzību noņemu visu ādas virsslāni ar vilnu. Arī nāsīs. Obligāti lūpa pēc tam jānoskalo.
Pagatavošana
Kad vilna noņemta, lūpu var likt cepammaisā vai pat ievakuumot un gatavot apmēram trīs stundas 80–100 grādu temperatūrā.
Kad lūpa izņemta no maisa, vēl karstu to apkaisa ar garšvielām: sāli, cukuru, melnajiem pipariem, maltu muskatriekstu vai citām pēc izvēles.
Plānās šķēlītēs sagrieztus ķiplokus izkārto pa izklātās lūpas virspusi.
Pēc tam ņem cepampapīru un ieklāj to formā. Es izmantoju divas vienādas taisnstūra kēksu formas. Ieklātajā papīrā ieliek pāris lauru lapas un aļņa lūpu, kas ir vēl pavisam karsta, saloka un piespiež ar otru kēksa formu vai uzliek kādu slogu. Atstāj atdzist un pēc tam uz nakti ieliek ledusskapī. Viss. Lieliskā uzkoda ir gatava!
Aptauja
Cik bieži lasi/klausies tiešsaistes mediju LASI.LV?
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.