Poļu stilā vārītais borščs ļauj patukšot vasarā sarūpētos sēņu krājumus. Recepte nav tā vienkāršākā, taču rezultāts ir to vērts.

Sastāvdaļas

  • 4–5 svaigas vai kaltētas sēnes
  • 1 burkāns
  • 1 pētersīļa sakne
  • 2 sīpoli
  • 2 ēdamkarotes rīvmaizes
  • 1–2 ēdamkarotes skābā krējuma
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 2–3 vidējas sarkanās bietes
  • ½ neliela kāposta
  • 5–6 nelieli kartupeļi
  • 1 ēdamkarote tomātu pastas
  • 2 glāzes kvasa
  • 5–8 piparu graudi
  • 1 lauru lapa
  • Sāls
  • Svaigi malti melnie pipari
  • Zaļumi
  • 3 litri ūdens

Austiņām

  • 1 glāze miltu
  • ½ glāzes ūdens
  • 1 ola
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • Sāls

Pagatavošana

1. Katlā liek sēnes, burkānu, pētersīļa sakni, pārlej ar ūdeni un uzvāra. Pievieno piparu graudus, lauru lapu. Gatavo buljonu nolej un sēnes sasmalcina.

2. Sīpolus notīra un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Kāpostu sarīvē uz rīves vai smalki saēvelē.

3. Katlā sakarsētā sviestā apcep pusi sarīvēto sīpolu, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Sīpoliem pievieno sarīvētas bietes, pārlej ar maizes kvasu un sautē, līdz kvass pilnībā iztvaikojis. Masai pārlej nolieto buljonu. Pievieno kāpostus, tomātu pastu. 

Zupu stundu vāra uz lēnas uguns vai karsē cepeškrāsnī.

4. Pildījumam – pannā sakarsētā sviestā apcep sasmalcinātās sēnes un sīpolus, tad pievieno rīvmaizi, krējumu, maltus melnos piparus un maisot visu izkarsē.

5. Austiņām: savieno miltus, ūdeni, olu, sviestu, sāli un samīca mīklā. Ja mīkla līp pie rokām, jāpievieno vēl milti. Ar miltiem nokaisa virsmu, mīklu pa daļām izveltnē plānā kārtiņā. Ar parasto vai picas nazi mīklu sagriež 5–6 cm lielos kvadrātos.

6. Uz katra mīklas kvadrāta liek sēņu pildījumu. Mīklas kvadrātiem savieno diagonāli pretējos stūrus un saspiež. 

Aplī savieno trīsstūra pretējos stūrus un saspiež – austiņa gatava.

7. Kartupeļus sagriež salmiņos. Kartupeļus, sāli, austiņas pievieno zupai un vāra 15 minūtes.

8. Gatavu zupu pasniedz ar sasmalcinātiem zaļumiem un skābo krējumu

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.