Uiguri ir viena no senākajām tjurku tautām, kas rakstītajos avotos pieminēti jau mūsu ēras 3. gadsimtā. Gadu simtu laikā tie ir apmetušies dažādās Āzijas valstīs un pašlaik ir Ķīnas ziemeļrietumu autonomās provinces Siņdzjanas pamatiedzīvotāji. Uiguri sevi uzskata par kulturāli un etniski piederīgiem Centrālāzijas tautām, līdz ar to arī tautas kulta ēdienu mantojums ir gana iespaidīgs. Kā vienu no tādiem var minēt košānus. Tas ir tradicionāls uiguru ēdiens, kas lielā mērā līdzīgs mums visiem zināmajiem plāceņiem no rauga mīklas ar maltās gaļas pildījumu. Sātīgas apaļas bumbiņas.

Reklāma

Mīklai:

  • Bļodā ielej 100 ml ūdens, pievieno vienu olu un 500 g miltu.
  • Pievieno šķipsniņu sāls un cukura.
  • Mīklu rūpīgi izmīca, ja nepieciešams, pievieno vēl mazliet miltu.
  • Kad mīkla izmīcīta, trauku pārklāj ar plēvi un liek ledusskapī uz 30 minūtēm.

Pildījumam:

  • Samaļ brieža gaļu (var arī jebkuru citu medījumu, jēru vai liellopu, lieliski garšos arī ar pīli).
  • Sakapā sīpolu, ko pievieno gaļai.
  • Gaļai pievieno sāli, piparus un iecienītākās garšvielas (var izmantot jau gatavu maisījumu gaļai; es pievienoju garšvielu medījumam, mazliet cukura, čili pārslas, kas sajauktas ar zivju mērci).
  • Visu rūpīgi samaisa, gaļu izdauza tā, lai tajā vairs nebūtu gaiss, un atstāj vēsā vietā.

Gatavo košānus (Хошаны):

  • Kad mīkla atpūtusies, to sadala 12 vienādās daļās.
  • Katru daļu izveltnē ar mīklas rulli apaļu un plānu.
  • Izveltnētajā mīklā liek gaļas pildījumu un to aizloka.
  • Apaļās mīklas bumbiņas liek uzkarsētā eļļā uz pannas un cep zeltaini brūnas no abām pusēm.
  • Kamēr košāni cepas, bļodā sajauc buljonu ar tomātu pastu un mazliet cukura, ko pārlej košāniem, kad tie pannā apcepušies.
  • Kad košāniem pārliets buljons ar tomātu pastu, pannai uzliek vāku un ļauj tiem sutināties uz lēnas uguns 30 minūtes.
  • Kad košāni gatavi, tos pasniedz tāpat vai ar krējuma mērci. Pārkožot tie būs pilni ar bagātīgu buljonu. Lai labi garšo!

Variācija

Košānus var taisīt vairāk aziātiskus. Tiem noteikti piestāvēs smalki kapāts svaigs koriandrs un citronzāle. Arī buljona mērci var gatavot, tomātu pastu aizstājot ar sojas mērci, pievienojot mazliet zivju mērces un sriračas ar citronzāli.

Receptes autores piezīme. Neviena recepte nav akmenī kalta, galvenais – gatavot labā noskaņojumā un sekot savām garšas izjūtām.

Aptauja

Cik bieži lasi/klausies tiešsaistes mediju LASI.LV?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.