Kad jāsēj bārbeļu sēklas — rudenī vai pavasarī? Kā audzēt šos krūmus? Jautā Gundega Kuldīgā.

Reklāma

Ievāktās bārbeļu ogas var tūlīt rudenī iesēt dobē (vienīgais risks – tās garšo pelēm). Sēklas dīgs nākamā gada maijā. Pagrabā stratificē 4–6 mēnešus +2…+4 °C temperatūrā. Sausas sēklas dīdzību nezaudē 2–3 gadus. Pirms stratificēšanas tās 3–4 dienas mērcē, pēc tam sajauc ar mitrām smiltīm. Pavasarī sēklas izsēj smilšu vai grants vadziņā, lai nepūtu saknes.

Bārbeles ir saulmīles un noēnotās vietās neražo. Sausumu iztur ļoti labi, toties pārliecīgā mitrumā krūmi var iet bojā. Jo caurlaidīgāka, nabadzīgāka un smilšaināka augsne, jo labāk.

Parastā bārbele (Berberis vulgaris) ir vienīgā Latvijā savvaļā sastopamā suga. Vasarzaļais krūms sasniedz 2–2,5 m augstumu. Zied dzelteniem ziediem jūnijā. Augļi – iegarenas, sarkanas, ļoti skābas, ēdamas ogas, kas ienākas septembrī, oktobrī. Kokaudzētavās lielākoties pavairo dekoratīvās bārbeļu šķirnes ar daudzkrāsainām lapām, dārzos retāk kultivē citas bārbeļu sugas ar atšķirīgas formas vai krāsas ogām.

No kvalitātes viedokļa vērtīgākas ogas ir dažādkātu bārbelei (Berberis heteropoda), kas savvaļā aug Tjanšana kalnos. Tas ir dekoratīvs, vasarzaļš, 1,2–1,5 m augsts krūms, kas zied maija vidū ļoti smaržīgiem, dzelteniem ziediem. Ogas ir ēdamas, lodveida, tumšas, ar zilganu apsarmi. Krūmiem mūsu klimata apstākļos ir laba ziemcietība, tie zied un ražo katru gadu. Ogas ir tikpat skābas kā mūsu savvaļas bārbelei, taču satur daudz vairāk antociānu. Iegūtā sula ir tumši sarkana, noder arī kā pārtikas krāsviela.

Pavairojot ar sēklām, bieži izdalās arī augi ar sarkanām ogām, tāpēc labāk izmantot sakņu atvases. 

Bārbeļu ogas ievāc rudenī, kad tās ir nogatavojušās, un lieto svaigas vai žāvētas. No ogām var gatavot želeju, kompotu, sīrupu, kā arī konditorejas izstrādājumus. 

Žāvētas izmanto kā garšvielu pie dažādiem gaļas ēdieniem un arī augļu tējās.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.