Mielasts ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Lūk, mūsdienīgāka versija par gadskārtu godos tradicionāli pasniegtiem ēdieniem!
Meteņi
Pērļu grūbu deserts
- 1 glāze pērļu grūbu,
- 2 saujas saldētu ogu (lieliski iederas upenes, avenes, mellenes); ja ogas nav pieejamas, var aizstāt ar kādiem citzemju augļiem,
- 3 āboli,
- 3 ēdamkarotes medus,
- šķipsniņa kanēļa.
- 1 ēd. k. gī sviesta (parastā sviesta vai kādas eļļas, piemēram, kokosa).
Grūbas uzvāri, nokās un atstāj atdzesēties un nožūt. Ābolus nomizo, sagriez gabaliņos, liec katlā, pievieno nedaudz ūdens un šķipsnu kanēļa un, ik pa laikam apmaisot, karsē, līdz āboli pašķīduši. Tad pārliec savārīto ābolu masu bļodiņā un atdzesē. Grūbas sajauc ar ābolu masu, medu un ogām. Kārto bļodiņās un pasniedz ar siltu zāļu tēju.
Liela diena
Biezpiena maize
- 1/2 glāze saldā krējuma,
- 1/2 glāze cukura,
- 3 olas,
- 3 olu dzeltenumi,
- 200 g pilnpiena biezpiena,
- rīvēta citrona miziņa,
- 300 g miltu,
- 1 ēd. k. cepamā pulvera,
- 1 tējk. sāls,
- 1/2 glāze piena,
- sauja mandeļu skaidiņu,
- pūdercukurs.
Laikus uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C. Saputo saldo krējumu un cukuru. Pievieno olas un olu dzeltenumus secīgi pa vienam, kārtīgi kuļot masu pēc katras olas pievienošanas. Viegli iecilā masā smalki sadrupinātu biezpienu. Citā bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri un sāli. Miltus un pienu pārmaiņus, lēnām, vienmērīgi maisot, iecilā krēmveida masā. Kad masa kļuvusi blīva, ar rokām iemīci atlikušos miltus. Mīklai jābūt stingrai un vijīgai!
Mīklu izrullē garā apmēram 3–4 cm diametra rullītī. Uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru, no mīklas rullīša veido apaļu, satītu kukulīti. Galu nostiprini zem kukulīša. Cep, līdz koka irbulītis, iedurts maizē, neaplīp ar mīklu – 45–55 minūtes (nepārcep!). Kamēr maizīte vēl silta, pārkaisi ar mandeļu skaidiņām un/vai pūdercukuru. Apsedz ar lina dvielīti un ļauj atdzist.
Ūsiņi
Olas ar pavasara zaļumu pesto
Pesto ir tradicionāla Vidusjūras mērce, kas iemantojusi plašu popularitāti. Pagatavota no pavasara pirmajiem zaļumiem, tā dos tik nepieciešamo vitamīnu devu.
- Vārītas olas (atkarībā no ēdēju skaita),
- bunte pavasara zaļumu (derēs gan savvaļā atrodamie – nātres, gārsa –, gan diedzētie, gan veikalā nopērkamie zaļumi podiņos),
- 2 ķiploka daiviņas,
- 2 ēd. k. izmērcētu saulespuķu sēklu (var izmantot arī kaņepju sēklas, derēs arī rieksti – īpaši izsmalcināti garšos ciedru rieksti),
- 1/2 citrona sula,
- 1/2 glāze olīveļļas,
- sāls, pipari,
- daži saulē kaltēti tomāti,
- rupjmaize (grauzdēta).
Visas pesto garšvielas sablendē viendabīgā masā, pēc garšas pievienojot sāli un piparus. Olas nomizo, sagriez uz pusēm un kārto uz šķīvja. Pārlej ar pesto mērci. Ēd kopā ar grauzdētu rupjmaizi.
Jāņi
Ierauga kvass
- 3 l tīra ūdens (nederēs no ūdensvada),
- 250 g rudzu maizes,
- 50 g rudzu ierauga,
- 100 g cukura,
- sauja rozīņu (ja vēlas dzirkstošu).
Līdz burbuļiem uzvāri ūdeni ar cukuru. Pa to laiku sagriez lielākos gabalos maizi un liec cepeškrāsnī apbrūnēties uz 20 min. Jo tumšāk sagrauzdēsies maize, jo tumšāks un piesātinātāks būs kvass. Ūdeni un maizīti atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Nedaudz ūdens atsevišķā traukā sajauc ar rudzu ieraugu. Maizi liec tīrā burkā, pielej ūdeni un uzmanīgi piejauc klāt ūdeni ar ieraugu. Pa virsu klāj marli vairākos slāņos, nostiprini ar gumiju (vāks nederēs, gaisa piekļuve ir obligāta) un atstāj fermentēties istabas temperatūrā (ne zemāk par 22 °C) uz 10–12 h. Kad uzrūdzis, kvasu nokās un biezumus vari glabāt ledusskapī nākamajai reizei. Sapildi pudelēs un pievieno rozīnes, ja garšo dzirkstošs. Jo vairāk rozīņu, jo izteiktāk gāzēts dzēriens iznāks. Šādi atstāj vēl uz 5–8 h. Gatavs!
Pudeles ar kvasu glabā ledusskapī.
Jumji, Māras diena
Skābpiena maize
(Proporcijas ir aptuvenas, tās atklāsies procesā, jo skābpiena produktiem ir iespējama dažāda konsistence)
- 2 glāzes kāda raudzēta piena dzēriena (kefīra, paniņu, rjaženkas),
- 1 tējk. sodas,
- 2–3 glāzes pilngraudu kviešu miltu,
- dažādas sēkliņas (linsēklas, kaņepes, ķirbju sēklas u. c.),
- 1/3 tējk. sāls,
- šķipsniņa cukura.
Lielā bļodā ielej skābpiena produktu. Ieber sodu un apslacini to ar citrona sulu, lai nodzēšas. Pēc vēlēšanās vari pievienot mazliet sviesta, būs sātīgāk. Iemaisi sēkliņas un sijājot iejauc miltus. Mīklai jābūt stingrai, tā, lai var izveidot kukulīti. Uz cepamplāts izklāj pergamentu un apsijā ar miltiem. Veido kukulīti un apzied to ar ūdeni. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 200 °C kādas 40 minūtes, brīdi pa brīdim virspusi mitrinot. Kad maize gatava, apsedz ar linu dvielīti un atdzesē. Ēd, ar ko sirds kāro un ko Dieviņš devis.
Mārtenis
Pikantais krāsnī ceptu dārzeņu mikss
- Rudens dārzeņi (kartupeļi, kāļi, bietes, burkāni, ķirbji, sīpoli, ķiploki u. c.). Te jāatceras, ka dārzeņiem ir dažāda cietība, tāpēc tie jācep secīgi – sākot ar bietēm, kāļiem un burkāniem, beidzot ar ķirbjiem.
Kartupeļus pēc sagriešanas noskalo vēsā ūdenī, jo tad tie labāk apcepas.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200–220 °C. Uz cepamplāts, kas dūšīgi ietaukota, kārto dārzeņus. Pirmās cep bietes, tad pievieno kāļus un burkānus, tad – kartupeļus, 4 daļās sagrieztu sīpolu un vairākas uz pusēm pārgrieztas ķiploka galviņas, un pašās beigās – ķirbjus. Cepot dārzeņus, centies pārāk daudz nemaisīt, lai tie apbrūnē. Kamēr dārzeņi cepas, pagatavo mērci no mazliet eļļas, sinepēm, sāls, pipariem, citrona sulas un druscīt čili (jauki, ja ir pārslas, bet var izmantot arī pulveri). Pārlej dārzeņiem un cep vēl 10 minūtes. Pasniedz.
Lieliski garšo kopā ar skābētiem kāpostiem vai gurķiem.
Ziemassvētki
Pelēkie zirņi ar ceptu sīpolu aizdaru
Šī ir ļoti vienkārša, veģetāra un mūsdienīgota pelēko zirņu recepte, kas lieliski iederēsies tradicionālā Ziemassvētku maltītē.
- 1 glāze pelēko zirņu,
- 3 sīpoli,
- 3 daiviņas ķiploka,
- gabaliņš ingvera,
- 6 ēd. k. gī sviesta vai olīveļļas,
- sāls,
- 1/4 tējkarotes brūnā cukura,
- garšvielu maisījums pēc izvēles.
Zirņus izmērcē diennakti. Vāri dārzeņu buljonā, tas piešķirs zirņiem bagātīgāku garšas buķeti. Kad zirņi mīksti, nolej un atstāj siltumā piebriest. Gatavo sīpolu mērci. 2 ēd. k. gī sviesta vai olīveļļas apcep šķēlītēs sagrieztu sīpolu, pievienojot sasmalcinātu ķiploku un ingveru un nelielos gabaliņos sagrieztu sarkano papriku (asāku garšu mīļotāji var pievienot čili gabaliņus). Kad viss apcepies, uzkaisi nedaudz brūnā cukura, sāli un kariju (garšvielas katrs var izvēlēties pēc ieskatiem). Pievieno atlikušās taukvielas. Servē bļodiņās zirņus, pārlejot ar aizdaru. Lieliski garšo ar biešu salātiem!
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu