Lieldienās svētku galdā noteikti būs krāsotas olas, bet kā vēl tās var pagatavot, lai atšķirtos no ikdienas maltītēs ierastajām. Iedvesmai - olas skotu gaumē maltās gaļas mētelītī.

Olas skotu gaumē

Sastāvdaļas

  • 200 g liellopa maltās gaļas
  • 2 cieti novārītas olas
  • 1 jēla ola
  • 1 neliels sīpols
  • 2–3 ķiploka daiviņas
  • 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu
  • 2 baltmaizes šķēles
  • sāls, pipari
  • eļļa cepšanai

Pagatavošana

Maltajai gaļai pievieno sasmalcinātu sīpolu, ķiploka daiviņas, pētersīļus, sadrupinātu baltmaizes mīkstumu, jēlo olu, piparus un sāli. Visu sajauc viendabīgā masā. 

Masu sadala divās daļās, izplacina, katrai vidū liek cieti novārītu olu un ietin masā. 

Tad veltnīti apcep uz pannas sakarsētā eļļā, apgrozot no visām pusēm. Pēc tam liesmas intensitāti samazina, pannai uzliek vāku un lēni cep vēl 7–8 minūtes. Kad veltnīši atdzisuši, sagriež šķēlēs.

Ola.

Der zināt!

  • Ja olas vāra 3 minūtes, tās ir ļoti mīkstas.
  • Ja vāra 5 minūtes, olas dzeltenums ir mīksts.
  • Ja vāra 7 minūtes, dzeltenums ir pusmīksts.
  • 10 minūtes un ilgāk vārītas olas ir cietas.
  • Ja olas vāra ilgāk par 15 minūtēm, dzeltenumam veidojas zilgana apmale.
  • Ja olas drīzumā tiks izlietotas, tās var turēt istabas temperatūrā aptuveni nedēļu. Tikai jāraugās, lai nebūtu bojāta čaumala
  • Ledusskapī svaigas olas var uzglabāt divas nedēļas, arī pēc tam vēl trīs četras nedēļas. Tomēr tad ieteicams olas lietot tikai cepšanai vai olu ēdieniem
  • Cieti vārītas olas ledusskapī var uzglabāt nedēļu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.