Čatnijs ir salskābs biezenis, kuru gatavo no dārzeņiem un augļiem, bagātīgi pievienojot grašvielas un kaltētus augļus. Jāvāra uz lēnas uguns un ilgstoši, turklāt bieži apmaisot, lai nepiedegtu. Lai čatnija garša atraisītos visā krāšņumā, tas vismaz mēnesi jānobriedina, novietojot burciņas sausā, vēsā vietā.
Sastāvdaļas
- 1 kg brūkleņu
- 500 g ābolu
- 500 g sarkano sīpolu
- 100 ml olīveļļas
- 500 g brūnā cukura
- 200 ml balzametiķa
- 1 tējkarote kanēļa
- 1 čili pipars
- malti melnie pipari
- sāls
Pagatavošana
Brūklenes 2–3 stundas mērcē aukstā ūdenī, lai mazinātu rūgtumu Sīpolus smalki sagriež, apcep eļļā, pievieno brūklenes un nomizotus, gabaliņos sagrieztus ābolus un vāra, līdz āboli izjukuši.
Pieber cukuru, smalki sagrieztu čili, etiķi, sāli pēc garšas, maltus melnos piparus, kanēli un vāra, līdz čatnijs pamatīgi sabiezē.
Lej burkās un aizvāko. Glabā vēsumā.