Fehnelis nav īpaši populārs. Taču ir paaudze, kuras pirmā bērnības garša ir fenheļa tējiņa, lai vēders ir mierīgs un nepūšas. Tās pagatavošanai izmantoja garšauga sēklas, kas pēc garšas atgādina ķimenes. Lapiņu, kas atgādina dilles, smaržu var salīdzināt ar anīsu. Bet ēdienam pievieno fenheļa sīpolu, nolobot stiegraino ārējo virskārtu.

Kur noder fenhelis 

  • Zivju ēdieniem.
  • Sēklas piestāv dažādām marinādēm, liellopa gaļas ēdieniem.     
  • Sēklas pievieno zupām, īpaši svaigu vai skābētu kāpostu, un maizei. Pievienots trekniem ēdieniem, tas aktivizē gremošanu.
  • Svaigu fenheli griež salātos kopā ar olīvām un citrusaugļiem, āboliem, avokado

Sautētas foreles ar fenheli un garšvielām

Sastāvdaļas

  • 2 upes foreles 
  • 1 fenheļa galviņa 
  • 200 g šampinjonu
  • puscitrons
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • glāze baltvīna
  • glāze buljona
  • sāls, malti melnie pipari 

Pagatavošana

Foreles izķidā, izņem žaunas. Uzbārsta sāli, piparus un samaisa. 

Fenheli sagriež strēmelēs, citronu plānās šķēlītēs, estragonu saplucina. Pievieno mīksta sviesta gabaliņu un visu sajauc. 

Liek katlā vai dziļākā pannā kā pamatkārtu. Uz tās gulda foreles (var sagriezt uzreiz jau porciju gabalos), virsū liek uz pusēm sagrieztus šampinjonus. 

Pārlej vīnu un buljonu, liek uz plīts un uzvāra. Tad uzliek vāku, liesmu samazina līdz minimumam un lēni sautē aptuveni 20 minūtes, līdz zivs mīksta.

Ja nepatīk fenheļa garša, to var aizstāt ar puraviem, burkāniem, sīpoliem vai citiem dārzeņiem.

Fenhelis.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.