Viena no vislielākajām zivju virtuves delikatesēm ir jūras fuagrā jeb mencu aknas. Nereāli maigas un garšīgas tās ir salīdzinoši viegli pagatavot. Tomēr līdz ar mencu nozvejas samazināšanos diezgan reti sanāk tikt pie šīs delikateses gatavā veidā vai arī iegādāties mencu aknas svaigas, lai tās pagatavotu mājās.

Reklāma

Maijā kāds labs draugs uzdāvināja pieckilogramīgu līdaku. Kad es to tīrīju un ieraudzīju 20 centimetrus garās un diezgan masīvās aknas, man ienāca prātā pamēģināt pagatavot tās tāpat, kā tiek gatavotas mencu aknas.

Tiesa gan, parasti tirgū tiek iepirkti pāris kilogrami, un tad pagatavošana nedaudz atšķiras. Aknas tiek iesālītas, sapiparotas, saliktas burkās ar pusaizvērtiem vākiem un karsētas ūdens peldē savā sulā un savā eļļā.

Te man bija tikai viena akna, taču es nolēmu, ka to var apviļāt sālī un piparos un pārliet ar eļļu, un tādā veidā gatavot ūdens peldē.

Izvēlējos nelielu katliņu ar vāciņu, kuru ievietoju otrā katlā ar ūdeni. Līdakas aknu sagriezu nelielos gabaliņos un pārlēju ar eļļu, lai tā ir pilnībā pārklāta.

Šādā veidā aknu gatavoju apmēram 40 minūtes. Pēc tam es to atdzesēju. Tikmēr jau izvārījusies viena vistas ola. Smalki sakapāju pusi neliela sīpola, olu sarīvēju uz smalkās biešu rīves. Pēc tam pievienoju majonēzi, sāli un melnos piparus.

Un viss! Gardais smēriņš uz maizes ir gatavs!

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu