Svaigu burkānu salāti vienmēr būs labs papildinājums ne tikai pie pamatēdiena, bet svētku starplaikā var noderē arī atslodzei ēdienreizes vietā.
Burkāni korejiešu gaumē
• 500 g burkānu
• 1 sīpols
• 1–2 ķiploka daiviņas
• pusglāze augu eļļas
• 1,5 ēdamkarotes citrona sulas
• 1 ēdamkarote etiķa
• 1 tējkarote cukura
• 1 tējkarote melno piparu
• 1 tējkarote malta koriandra
• pustējkarote sāls
• pustējkarote čili piparu
Burkānus sarīvē salmiņos. Sīpolus smalki sagriež un apcep eļļā, līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu. Eļļu izkāš caur sietiņu (sīpolus salātiem neizmanto). Kad tas izdarīts, siltajai eļļai pievieno malto koriandru, sarkanos un melnos piparus, citrona sulu, sāli, cukuru, caur spiedi izspiestas ķiploka daiviņas un maisa, līdz cukurs izkusis. Mērci uzlej sarīvētajiem burkāniem un salātus rūpīgi samaisa.
Salātiem nederēs sausi burkāni. Ja salātus vēlas pikantākus, pievieno etiķi (sarkanvīna vai ābolu etiķi, vai arī balto vīnogu balzametiķi), ja maigākus – izmanto citrona sulu.
Padomi
- Korejiešu salātos tiek izmantoti svaigi burkāni, tāpēc šajos dārzeņos esošie vitamīni un citas labas vielas saglabājas. Līdz ar to salāti ir veselīgi un arī pikanti, jo tiek pievienota bagātīga garšvielu buķete.
- Lai pareizi pagatavotu korejiešu burkānus, dārzeņiem jābūt nevis rīvētiem uz parastās dārzeņu rīves, bet sagrieztiem garos salmiņos vai arī sarīvētiem uz speciālas rīves, jo tad sanāk vienāda izmēra stienīši.
- Rīvēšanai izvēlas vidēja lieluma burkānus, turklāt tiem jābūt sulīgiem.
- Burkānu salātiem korejiešu gaumē uzlej siltu, nevis aukstu eļļu.
- Salātus vislabāk maisīt ar rokām, lai garšvielas vienmērīgi iesūcas katrā burkānu salmiņā.
- Sākumā salāti šķiet pasausi, taču mērce ir gana pikanta, un burkāni drīz vien kļūst sulīgi.
- Kad salāti samaisīti, tos pārklāj ar pārtikas plēvi un uzliek slogu.
- Visgardākie tie ir, kad diennakti stāvējuši ledusskapī.
Burkāni ar selerijām
• 500 g burkānu
• 750 g selerijas sakņu
• 90 g rozīņu
• 175 g majonēzes
• 5 ēdamkarotes augu eļļas
• 3 ēdamkarotes ābolu etiķa
• 2 ēdamkarotes sinepju
• 1 tējkarote cukura
Burkānu nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Traukā sakuļ etiķi ar cukuru. Turpinot putošanu, lēni pielej eļļu. Pēc garšas pieber sāli.
Pagatavotajai mērcei pievieno burkānus un rozīnes un uz stundu ievieto ledusskapī.
Nomizo selerijas saknes, sagriež plānās sloksnītēs, ieber katlā ar aukstu sālsūdeni un uzvāra. Karsē 1–2 minūtes, pēc tam caurdurī labi notecina.
Prāvā traukā majonēzi sajauc ar sinepēm, pieber sāli. Maisījumam pievieno selerijas. Stundu atdzesē.
Pasniedzot vienā šķīvja pusē liek selerijas, otrā pusē – burkānus ar rozīnēm.
Kāpostu un burkānu salāti
• 8–10 porcijas
• 500 g vidēja lieluma burkānu
• 1 kāpostgalva (ap 1,4 kg)
• 1 vidēja lieluma sīpols
• skābā krējuma mērce
Burkānus nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Kāpostgalvai noņem ārējās apvītušās lapas, tad sagriež četrās daļās un plāni sašķērē. Sarīvētos burkānus un sasmalcinātos kāpostus ieber traukā un samaisa. Sīpolu nomizo un sagriež gabaliņos. Pievieno burkāniem un kāpostiem un samaisa.
Pagatavo skābā krējuma mērci un pievieno dārzeņiem, labi samaisa. Tad salātu trauku aizvāko un uz četrām stundām ievieto ledusskapī. Pirms pasniegšanas pēc garšas pieber sāli.
Ar apelsīniem
• 6–8 burkāni
• 2 apelsīni
• saulespuķu sēklas
• ķirbju sēklas
• pētersīļi
• olīveļļa
• sāls
Saulespuķu un ķirbju sēklas apgrauzdē, pēc tam atdzesē. Ar mizojamo nazi burkānus sagriež strēmelēs. Ja tāda naža nav, sarīvē uz rupjas rīves. Sarīvētajiem burkāniem pievieno apgrauzdētās sēkliņas.