Overcast 4.4 °C
S. 28.12
Inga, Ingeborga, Irvita, Ivita
SEKO MUMS
Reklāma
Rīvēti gurķi ar burkāniem.
Rīvēti gurķi ar burkāniem.
Foto: Shutterstock / Latvijas Mediji

Svaigu burkānu salāti vienmēr būs labs papildinājums ne tikai pie pamatēdiena, bet svētku starplaikā var noderē arī atslodzei ēdienreizes vietā.

Reklāma

Burkāni korejiešu gaumē


• 500 g burkānu


• 1 sīpols


• 1–2 ķiploka daiviņas


• pusglāze augu eļļas


• 1,5 ēdamkarotes citrona sulas


• 1 ēdamkarote etiķa


• 1 tējkarote cukura


• 1 tējkarote melno piparu


• 1 tējkarote malta koriandra


• pustējkarote sāls


• pustējkarote čili piparu


Burkānus sarīvē salmiņos. Sīpolus smalki sagriež un apcep eļļā, līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu. Eļļu izkāš caur sietiņu (sīpolus salātiem neizmanto). Kad tas izdarīts, siltajai eļļai pievieno malto koriandru, sarkanos un melnos piparus, citrona sulu, sāli, cukuru, caur spiedi izspiestas ķiploka daiviņas un maisa, līdz cukurs izkusis. Mērci uzlej sarīvētajiem burkāniem un salātus rūpīgi samaisa.


Salātiem nederēs sausi burkāni. Ja salātus vēlas pikantākus, pievieno etiķi (sarkanvīna vai ābolu etiķi, vai arī balto vīnogu balzametiķi), ja maigākus – izmanto citrona sulu.


Korejiešu burkāni.

Padomi

  • Korejiešu salātos tiek izmantoti svaigi burkāni, tāpēc šajos dārzeņos esošie vitamīni un citas labas vielas saglabājas. Līdz ar to salāti ir veselīgi un arī pikanti, jo tiek pievienota bagātīga garšvielu buķete.

  • Lai pareizi pagatavotu korejiešu burkānus, dārzeņiem jābūt nevis rīvētiem uz parastās dārzeņu rīves, bet sagrieztiem garos salmiņos vai arī sarīvētiem uz speciālas rīves, jo tad sanāk vienāda izmēra stienīši. 

  • Rīvēšanai izvēlas vidēja lieluma burkānus, turklāt tiem jābūt sulīgiem.

  • Burkānu salātiem korejiešu gaumē uzlej siltu, nevis aukstu eļļu.

  • Salātus vislabāk maisīt ar rokām, lai garšvielas vienmērīgi iesūcas katrā burkānu salmiņā.

  • Sākumā salāti šķiet pasausi, taču mērce ir gana pikanta, un burkāni drīz vien kļūst sulīgi.
  • Kad salāti samaisīti, tos pārklāj ar pārtikas plēvi un uzliek slogu.

  • Visgardākie tie ir, kad diennakti stāvējuši ledusskapī.


Burkāni ar selerijām


Burkāni ar selerijām.

• 500 g burkānu


• 750 g selerijas sakņu


• 90 g rozīņu


• 175 g majonēzes


• 5 ēdamkarotes augu eļļas


• 3 ēdamkarotes ābolu etiķa


• 2 ēdamkarotes sinepju


• 1 tējkarote cukura


Burkānu nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Traukā sakuļ etiķi ar cukuru. Turpinot putošanu, lēni pielej eļļu. Pēc garšas pieber sāli. 


Pagatavotajai mērcei pievieno burkānus un rozīnes un uz stundu ievieto ledusskapī. 


Nomizo selerijas saknes, sagriež plānās sloksnītēs, ieber katlā ar aukstu sālsūdeni un uzvāra. Karsē 1–2 minūtes, pēc tam caurdurī labi notecina.


Prāvā traukā majonēzi sajauc ar sinepēm, pieber sāli. Maisījumam pievieno selerijas. Stundu atdzesē.


Pasniedzot vienā šķīvja pusē liek selerijas, otrā pusē – burkānus ar rozīnēm. 


Kāpostu un burkānu salāti


Kāpostu un burkānu salāti.

• 8–10 porcijas


• 500 g vidēja lieluma burkānu


• 1 kāpostgalva (ap 1,4 kg)


• 1 vidēja lieluma sīpols


• skābā krējuma mērce


Burkānus nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Kāpostgalvai noņem ārējās apvītušās lapas, tad sagriež četrās daļās un plāni sašķērē. Sarīvētos burkānus un sasmalcinātos kāpostus ieber traukā un samaisa. Sīpolu nomizo un sagriež gabaliņos. Pievieno burkāniem un kāpostiem un samaisa.


Pagatavo skābā krējuma mērci un pievieno dārzeņiem, labi samaisa. Tad salātu trauku aizvāko un uz četrām stundām ievieto ledusskapī. Pirms pasniegšanas pēc garšas pieber sāli.


Ar apelsīniem


Burkāni ar apelsīniem.

• 6–8 burkāni


• 2 apelsīni


• saulespuķu sēklas


• ķirbju sēklas


• pētersīļi


• olīveļļa


• sāls


Saulespuķu un ķirbju sēklas apgrauzdē, pēc tam atdzesē. Ar mizojamo nazi burkānus sagriež strēmelēs. Ja tāda naža nav, sarīvē uz rupjas rīves. Sarīvētajiem burkāniem pievieno apgrauzdētās sēkliņas.


Reklāma
Reklāma

Nomizo apelsīnus, sagriež gabaliņos un arī pievieno burkāniem. Uzbārsta sāli, uzslaka nedaudz olīveļļas, pievieno smalki sagrieztus pētersīļus, samaisa un ļauj garšām savienoties.


Rīvēti gurķi ar burkāniem


Rīvēti gurķi ar burkāniem.

• 1 burkāns


• 1 gurķis


• 100 g salātu lapu


• skābais krējums


• citrona sula


• cukurs


• zaļumi


Burkānus un gurķus sarīvē, salātus saplūkā. Samaisa, pārlej ar krējuma mērci un pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.


Etiķa un eļļas mērce


Etiķa un eļļas mērce.

Dažādu salātu gatavošanai bieži izmanto maisījumu, kura pamatsastāvdaļas ir etiķis un eļļa (attiecībā 1:3). Atbilstīgi katras saimnieces garšas sajūtai šī proporcija var būt arī citāda. 


Nelielā traukā sakuļ 4 ēdamkarotes etiķa ar sāli un pipariem. Mērce būs pikantāka, ja tai pievienos 2 tējkarotes sinepju. Turpinot kulšanu, mērci pakāpeniski papildina ar 180 ml (12 ēdamkarotēm) eļļas. Puto tik ilgi, līdz mērce sāk sabiezēt. Ja nepieciešams, beigās pieber vēl sāli un piparus.


Mērces garšu var bagātināt ar garšaugiem: rozmarīnu, pētersīļiem, maurlokiem, piparmētru. Kā interesanta piedeva noder ķiploki, šalotes sīpoli, paprika, mārrutki, dažādas sēkliņas.


Skābā krējuma mērce


Skābā krējuma mērce.

• 250 ml skābā krējuma


• 250 ml majonēzes


• 175 ml etiķa


• 2 ēdamkarotes cukura


• 2 tējkarotes sinepju


• 2 tējkarotes ķimeņu


Krējumu, etiķi, sinepes, cukuru, sāli un ķimenes liek traukā un rūpīgi sakuļ. Pievieno majonēzi un mērci vēlreiz labi samaisa. Pēc garšas pieber sāli un piparus.
Sinepes mērci padara pikantāku.


Jogurta mērce


Jogurta mērce.

• 500 ml jogurta bez piedevām


• 2 nelieli gurķi


• 3 ķiploka daiviņas


• 1 saišķis svaigas piparmētras 


• pustējkarote malta koriandra


• ¼ tējkarotes maltu ķimeņu



Gurķus nomizo, gareniski pārgriež uz pusēm un iztīra sēklas. Tad sagriež nelielos kubiņos, ieber caurdurī, apkaisa ar sāli un samaisa. Sagatavotos gurķus mērcei var pievienot pēc 15–20 minūtēm.


Sīki sasmalcina ķiplokus. Piparmētru sagriež gabaliņos. Gurķus ieber traukā, pievieno sasmalcinātos ķiplokus, piparmētru, koriandru, ķimenes un jogurtu. Pieber sāli un labi samaisa. Uz pāris stundām ievieto ledusskapī.
Piparmētras vietā mērcei var pievienot saišķīti smalki sagrieztu svaigu diļļu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

 

Reklāma
Reklāma
Reklāma
LASI.LV galvenais redaktors Jānis Žilde.

Redaktora vēstkopa

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora ziņu, viedokļu un interviju apkopojumu.

PIERAKSTIES ŠEIT

Redaktora vēstkopa

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora ziņu, viedokļu un interviju apkopojumu.

PIERAKSTIES ŠEIT
DĀRZS DABA
Reklāma