Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs un mednieks Haralds Barviks, piedaloties medībās dažādās pasaules valstīs, loģiski, ir gan nogaršojis, gan līdzdarbojies arī svešzemju medījumu gaļas pagatavošanā un degustēšanā. Šoreiz viņa padomi par lāča gaļu kopumā un ķepu vārīšanu.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 4 brūnā lāča nodīrātas ķepas
  • Ūdens, sāls, sīpoli, ķiploki, pipari, lauru lapas
  • Var izmantot arī burkānus un dažādus zaļumus

Pagatavošana

Pēc ādas novilkšanas trofejai lāča ķepas nogriež un nomazgā, var arī uz kādu laiku ielikt ūdenī, lai nomērcējas liekās asinis.

Sagatavotās ķepas ļoti ilgi vāra – vismaz 6–8 stundas.

Vārīšanas laikā pievieno visas vēlamās garšvielas, bet neko īpaši specifisku.

Gatavās ķepas ēdot, var pēc vēlēšanās paņemt klāt sinepes, mārrutkus un pacelt glāzīti par godu vieglām lāča kājām un veiksmīgajam šāvējam.

Uzmanību – trihinellas

  • Ja lācis nomedīts Eiropas daļā, gaļu pārbauda trihinellu klātbūtnes atklāšanai gluži kā mežacūku.
  • Ja lācis nomedīts Tālajos Austrumos, gaļu atstāj citiem lāčiem apēšanai, jo šajos apgabalos pat vairāk nekā 90% dzīvnieku ir inficēti ar trihinellām un nav īsti iespējami arī laboratoriskie izmeklējumi.

Pat pārbaudītu lāča gaļu vēlams ilgstoši termiski apstrādāt.

Gaļa laba

  • Esmu ēdis lāča ribiņas, kotletes, sautējumu; viss garšīgs, un nav nekādas specifiskas piegaršas.
  • Par labāko gaļu uzskata gurna gabalus.
  • Delikatese – ķepas.
  • Ļoti garšīgs buljons.
  • Ja pagatavotās ķepas netiek apēstas siltas kopā ar buljonu, otrā dienā ir sarecējusi ļoti garšīga aukstā gaļa.
  • Pārtikā izmanto galvenokārt brūno lāču gaļu.
  • Balto lāču gaļu ir iecienījuši ziemeļu tautu iedzīvotāji inuīti, eskimosi.
  • Lāča gaļas garša var nedaudz atšķirties no dzīvnieka patērētās barības veida, dzimuma un vecuma.
  • Kā vēlamākā gaļas marināde tiek ieteikta apelsīnu sula, etiķis vai sarkanvīns, kas padara mīkstākas gaļas šķiedras.
  • Medicīnā, tostarp tautas, plaši tiek izmantota lāča žults – tā pienākas veiksmīgajam medniekam.
  • Kā pārtikā, tā tautas medicīnā lietojami arī lāča tauki.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.