Neskatoties uz panākto uzlabojumu plānotajā nākamā gada pašvaldību budžetā, vairāk nekā desmit pašvaldībām var nākties mēnesi slēgt pašvaldību iestādes, uzskata biedrība "Reģionālo attīstības centru un novadu apvienība".

Reklāma

Aizvien esot gana daudz pašvaldību, kuras nespēšot nākamgad pilnvērtīgi sniegt pakalpojumus iedzīvotājiem tādā apmērā, kā to darīja šogad, jo valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas palielinājums, pirmsskolas izglītības pedagogu algu palielinājums un citu obligāto izmaksu kāpums daudzās pašvaldībās prasa vairāk naudas nekā paredzamais budžetu palielinājums. Lai tas nenotiktu, visu pašvaldību budžetu palielinājumam 2024. gadā būtu jābūt vismaz 8% salīdzinājumā ar 2023. gadu.

Reģionālo attīstības centru un novadu apvienības izpilddirektors Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija") informē, ka apvienība nosūtījusi Ministru kabinetam un Saeimai vēstuli, 

aicinot nepieļaut šādu situāciju un palielināt īpašo valsts dotāciju tām pašvaldībām, kuru ienākumi uz vienu iedzīvotāju nesasniedz apjomu, kas segtu plānoto izdevumu pieaugumu 2024. gadā, 

kā arī visu deinstitucionalizācijas projektu izmaksas visām pašvaldībām segt 50% apmērā.

Reģionālo attīstības centru un novadu apvienība aprēķinājusi, ka, lai sabalansētu budžetu, vairāk nekā desmit pašvaldībās būtu jāslēdz visas iestādes un struktūrvienības, ieskaitot skolas un bērnudārzus, uz vairākām nedēļām vai pat mēnesi, sūtot darbiniekus bezalgas atvaļinājumā. Īpaši sarežģīta situācija solās būt Kuldīgas, Dobeles, Valkas, Madonas, Talsu, Balvu, Gulbenes, Alūksnes, Preiļu, Augšdaugavas un Rēzeknes novadu pašvaldībās.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.