Teju visi rapšu lauki Vidzemē un Latgalē ziemas laikā ir iznīkuši, tikmēr graudaugu sējumi kopumā izskatās labāk, atzina aptaujātie lauksaimnieki

Graudkopības kooperatīva "VAKS" priekšsēdētājs Indulis Jansons norāda, ka Vidzemē un Latgalē 80-90% no rapšiem aizvadītās ziemas laikā ir iznīkuši. Viņš skaidro, ka situācija uz laukiem ir slikta, un rapša raža ir ļoti cietusi, kā arī pavasara sējas darbus līdz lieldienām netiek plānots sākt.

Savukārt Latvijas lauku konsultācijas un izglītības centra (LLKC) augkopības eksperts Andris Skudra skaidro, ka, lai gan Latvijā kopumā aizvadītā ziema bija siltāka un nokrišņiem bagātāka nekā citus gadus, tomēr pārmitrā augsne rudenī, stiprais kailsals janvāra sākumā, kas vietām sasniedza mīnuss 25 grādus un Daugavpilī pat mīnuss 29,5 grādus, pēc tam biezās sniega segas izveidošanās janvāra vidū un atkusnis janvāra beigās, appludinot zemākās lauku vietas, būtiski ietekmēja ziemāju pārziemošanu.

Skudra norāda, ka daudzviet kailsala ietekmē Vidzemes un Latgales reģionos rapsis pilnībā izsala. 

Labāka situācija ir Zemgalē un Kurzemē, kur kailsals nebija tik ilgstošs un spēcīgs, tomēr kailsala ietekmē rapša lapas apsala un tika bojāta arī sakņu sistēma, kas var ietekmēt tā attīstību. 

Savukārt, strauji kūstot sniegam janvāra beigās, uz sasalušas augsnes applūda lauki un rapsis izslīka.

Graudaugu sējumi kopumā pārziemoja labi. 

Sliktāk pārziemoja graudaugi Vidzemes un Latgales reģionos, kuri bija vairāk pārauguši, skaidro LLKC pārstāvis, norādot, ka liela ietekme uz graudaugu pārziemošanu bija šķirnei, ko lauksaimnieki atkal pēc šīs smagās ziemas varēs novērtēt.

Tāpat Skudra min, ka lauksaimnieki Kurzemes un Zemgales reģionā jau sāk gatavot augsni pavasara sējai, un sējas darbus varētu uzsākt marta pēdējā nedēļā vai aprīļa sākumā, savukārt Vidzemē un Latgalē tie varētu sākties aprīļa pirmajā vai otrajā nedēļā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.