Mūžzaļā krūma Capparis spinosa marinētos ziedpumpurus jau pazīstam, bet, pašķirstot pagājušā gadsimta 20.–30. gadu latviešu pavārgrāmatas, var atrast arī to alternatīvu, gatavotu no pieneņu pumpuriem.

Tos, tāpat kā īstos kaperus, var pievienot soļankai, majonēzes mērcēm, likt pie gaļas un zivju ēdieniem, mērcēm un salātiem, iesaka recepšu autore, ēdienu pazinēja, LU lektore Lolita Šelvaha.

Sastāvdaļas

  • 1 l stingru, neizplaukušu pieneņu pumpuru
  • 600 ml marinādes

1 l marinādes pagatavošanai vajag:

  • 1 l ūdens
  • 1 ēdamkaroti sāls
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 2 ēdamkarotes etiķa, bet var arī  vairāk, jo kaperiem jābūt asiem.

Marinādes pagatavošana

  1. Ūdeni katliņā uzvāra, pievieno cukuru, sāli un izšķīdina.
  2. Noņem no uguns un pievieno etiķi.

Kaperu pagatavošana

  1. Pieneņu pumpurus blanšē: saber sietā, iemērc uz 2 minūtēm verdošā ūdenī, tad strauji atdzesē, sietu iemērcot aukstā ūdenī ar ledus gabaliņiem.
  2. Ziedpumpurus liek mazās sterilās burciņās un pārlej ar karstu marinādi.
  3. Karstu marinādi pārlej burciņās pāri blanšētajiem pieneņu ziedpumpuriem, burciņām aizgriež sterilus vāciņus, tās apgāž otrādi – uz vākiem – un sasedz ar segām.
  4. Kad burkas ir atdzisušas, tās uzglabā ledusskapī vai vēsā vietā. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.