Dzērvenes un brūklenes ir īstas dabas dāvanas.Šīs rudens ogas iespējami daudz jāapēd svaigā veidā, kā arī jāveido krājumi ziemai. Un, protams, arī jāpagatavo gan deserti, gan pamatēdiens, gan salāti un mērces.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 24 cm diametra cepamā forma
  • 2,5 glāzes kviešu miltu
  • 1 glāze dzērveņu (brūkleņu)
  • 4 ēdamkarotes kļavu sīrupa vai medus
  • 1 glāze cukura
  • ½ tējkarotes sāls
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 6 ēdamkarotes mīksta sviesta
  • 2 olas

Pagatavošana

Bļodā sajauc izsijātus miltus, cepamo pulveri, sāli un cukuru. 

Uzputo olas ar sviestu un kļavu sīrupu (vai medu). Lej miltu maisījumā un visu kārtīgi sajauc. Mīkla būs diezgan bieza.

Gatavajā mīklā iecilā dzērvenes. Formā ieklāj cepamo papīru un virs tā vienmērīgi izlīdzina mīklu. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 oC aptuveni 45 minūtes.

Der zināt!

  • Dzērvenes ir vienas no visvērtīgākajām ogām, tās satur C, B1, B2, PP vitamīnu, daudz bioloģiski aktīvo vielu, antioksidantus, tām piemīt antibakteriālas īpašības.
  • Lai dzērvenes saglabātu ziemai, rīkojas šādi. Ogas pārlasa, saber tīrās burkās un uzlej novārītu un atdzesētu ūdeni, aizvāko. Aukstā ūdenī dzērvenes labi stāv, nekļūst mīkstas. Uzglabā vēsā vietā 2–4 oC. Ja nav pagraba, var likt ledusskapī.
  • Brūklenes ziemas krājumiem sagatavo tieši tāpat. Šīs ogas var arī iemarinēt. Piemēram, 0,9 l ūdens pieber ēdamkaroti cukura, pustējkaroti sāls un uzvāra. Ja gribas stiprāku garšu, marinādei pievieno kanēļa standziņu un dažas krustnagliņas. Atdzesētu marinādi uzlej burkā iepildītajām ogām. Aizvāko un glabā vēsumā.
Dzērvenes.

 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.