Vistas gaļa ir liesa, bagātīgi satur olbaltumvielas, kā arī cilvēka organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. No tās var pagatavot garšīgus un veselīgus ēdienus. Variāciju ir daudz.
Sastāvdaļas
- 12 vistu stilbiņu
- 1–2 citroni
- 6 ēdamkarotes medus
- 6 ēdamkarotes sojas mērces
- 6 ēdamkarotes eļļas
- 2 ēdamkarotes sviesta
- 300 g rīsu
- lociņi
- sāls, pipari
Pagatavošana
Vistu stilbiņus liek cepamtraukā, apslaka ar eļļu, uzbārsta sāli un piparus. No citroniem izspiež sulu. Atliek malā 3 ēdamkarotes sulas, bet pārējai sulai pievieno sojas mērci un medu un rūpīgi samaisa.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 oC, ieliek tajā trauku ar vistu stilbiņiem un cep 15 minūtes. Tad stilbiņus apgriež otrādi un cep vēl 10 minūtes.
Pēc tam stilbiņiem pārlej divas trešdaļas medus mērces. Cep vēl 2 minūtes, apgroza, lai tie labi pārklāti ar mērci, un turpina cept kādas 3 minūtes.
Kamēr stilbiņi cepas, izvāra rīsus. Kad gatavi, nokāš un ieliek atpakaļ siltajā katlā, pieliek sviestu un atlikušo citronu sulu. Labi samaisa, ieliek dziļā bļodā, uzber sīki sagrieztus lociņus un pasniedz ar glazētiem vistu stilbiņiem.
Padomi vistas pagatavošanā
- Vistu pirms gatavošanas no iekšpuses un ārpuses ierīvē ar citronu – gaļa kļūst sulīgāka, maigāka un baltāka.
- Vistas gaļas ēdienu garšu var uzlabot, pievienojot citronu, sinepes vai rīvētu sieru.
- Vistas gaļa sader ar ķiplokiem, timiānu, rozmarīnu, raudeni, koriandru, kariju un paprikas pulveri.
- Sautējot gaļu kopā ar skābiem produktiem, piemēram, tomātiem, tomātu biezeni, skābētiem kāpostiem, žāvētiem augļiem, gaļa izsautējas ātrāk, ir mīksta, sulīga.