Ne vienmēr lietai jābūt lielai un dārgai. Tā var būt arī neliela, un lietas spēks var slēpties stāstā. Ar šādu niansētu pieeju strādā ne viens vien Latvijas interjera dizaina priekšmetu ražotājs.

Inovatīvs "ISKU" akustiskais risinājums "BlockO", kas interjeram piešķir individualitāti.
Idejas un tendences dizaina izstādē
Ne vienmēr lietai jābūt lielai un dārgai. Tā var būt arī neliela, un lietas spēks var slēpties stāstā. Ar šādu niansētu pieeju strādā ne viens vien Latvijas interjera dizaina priekšmetu ražotājs.

Izstādē "Furniture & Design Isle 2023", kas oktobra vidū norisinājās Ķīpsalā, atpazīstami Latvijas dizaina zīmoli nāca klajā ar vēsti, ka vienojušies par kopīgu starptautisko vārdu – "Design Latvia". Ar šo zīmolu ārvalstu tirgos turpmāk startēs uzņēmumi, kas apvienojušies Dizaina eksporta aliansē, to vidū – "Vaidava Ceramics", "Mammalampa", "Mint", "Stenders", "Madara Cosmetics", "Nordi" un citi. "Design Latvia" iecerēts kā starptautiska Latvijas dizaina kvalitātes zīme, kas definētu vienotus Latvijas dizaina kodus.

Šogad "Furniture & Design Isle 2023" bija pulcējušies ap 160 dalībnieku no deviņām valstīm, piedāvājot visu nepieciešamo mājokļa iekārtošanai – mēbeles, apdares materiālus, tehnoloģijas, apgaismojumu un dizaineru darinātus priekšmetus. Trīs dienu laikā izstādi apmeklēja 17 379 interesenti.

Izstādes ietvaros Latvijas Dizaineru savienība rīkoja izglītojošu gaismas konferenci "LightUp!". Gaismas tēmu tajā lūkoja izzināt gan dizaineri, arhitekti un gaismas projektētāji, gan ražotāji un gaismas "patērētāji". Izstādes apmeklētājiem vērtēšanai tika piedāvāta arī sabiedrībā zināmu cilvēku privāto lampu ekspozīcija "Ko lampas tev varētu pastāstīt". 

Interesenti varēja apskatīt lampas un arī uzzināt, ko tās pastāstītu, ja spētu runāt. 

Pirmo reizi notika pasākums "Art is Life", kurā ar dažādos mākslas stilos un virzienos radītiem 80 oriģināliem mākslas darbiem piedalījās 20 pašmāju un ārzemju mākslinieki. Latvijas Dizaineru savienības stendā par jaunākajām tendencēm mājokļu iekārtošanā un ilgtspējīga dizaina ieviešanā apmeklētājus konsultēja profesionāli interjera dizaineri.

Vide darbam, naktsmieram un maltītei

Izstādē varēja pārliecināties, ka pasaule nav sagriezusies kājām gaisā. Galdu virsmas bija horizontālas, krēslu atzveltnes vertikālas un matrači mīksti. Dominēja dabiski materiāli un funkcionāli pārdomāti risinājumi.

Mēbeļu salons "Arka" šogad prezentēja jaunākās tendences klusuma kabīņu pasaulē. Jāteic, ka klusuma kabīnes kļuvušas par dizainiski daudzveidīgu produktu, kas piedāvā plašu norobežošanās amplitūdu. Sākot ar kabīni, kam izcila skaņas izolācija un speciāla ventilācija, beidzot ar daļēji norobežotu "savu stūrīti", kur strādāt vienam vai risināt jaukas sarunas. Savukārt "ISKU" demonstrēja modernus risinājumus atvērtā tipa birojam. Arī te interesenti varēja apskatīt jaunākās paaudzes klusuma kabīni. "Framery" pat esot izpelnījusies pasaules mēroga atzinību. Tāpat zīmols piedāvāja daudzpusīgu un inovatīvu akustisko risinājumu "BlockO", kas interjeram piešķir individualitāti.

"Wenden" īpašnieks Normunds Brēmers ar krēslu no ozolkoka garnitūras "Vaasa", kas izgatavota pēc skandināvu dizaina metiem.

"Wenden" izstādē savā kolekcijā publikai pirmoreiz atrādīja ozolkoka garnitūru "Vaasa", kas izgatavota pēc skandināvu dizaina metiem. Mēbeles ir reizē tradicionālas un modernas, tās izceļas ar precīzu apdari. Uzņēmuma noieta tirgus pārsvarā ir Skandināvija, Latvijā paliek vien maza daļiņa. "Izstāde mums ir kā gadatirgus, un, lai iepriecinātu vietējos pircējus, tur pārdodam mēbeles ar 15% atlaidi," saka "Wenden" īpašnieks Normunds Brēmers.

"Mūsu lepnums izstādē ir moduļu dīvāns, ko var izveidot bezgalīgi garu un novietot gan stūrī, gan "apliekt" ap stūri," 

stāsta Marita Ziemele, uzņēmuma "Mūzas istaba" valdes locekle. Bet atpazīstamais zīmols "Nakts mēbeles" izstādē piedāvāja novērtēt rokām gatavotos "Heven" matračus, kam analogi izstrādājumi ir populāri Skandināvijā. "Uzņēmums šobrīd veiksmīgi virzās Austrumeiropas un Skandināvijas tirgos," tā projektu vadītājs Māris Saulītis.

Sīko lietu nozīmīgums

"Lai izdzīvotu, mūsdienu uzņēmējam jābūt ļoti elastīgam, visu laiku jāpilnveido piedāvājums, jāmeklē kas nebijis," stāsta dizainers Miks Pētersons, zīmola "Nordi" īpašnieks. Izgatavojot mēbeles pēc individuāla pasūtījuma, lielu nozīmi uzņēmums piešķir latviskam dizainam, amatniecības kvalitātei un tradīcijām. 

"Impulsu radīt šo savdabīgo lietišķās mākslas priekšmetu man deva atmiņas par vecām lauku mājām," saka dizainers, zīmola "Nordi" īpašnieks Miks Pētersons. "Šī mušu pletne, kas papildina mēbeļu kolekciju, izgatavota no Latvijā auguša ozolkoka un apstrādāta ar lineļļu. Ādas detaļām izmantota mežacūkas āda."

"Ļoti labi, ja lietai ir stāsts. Un vēl labāk, ja tas ir ar savu humora dzirksti," turpina dizaineris. "Piemēram, "Nordi" mēbeļu kolekciju "Time", uzturot kolekcijas dizaina stilu, papildina multifunkcionāla mušu pletne. Pletne izgatavota no Latvijā auguša ozolkoka un apstrādāta ar lineļļu. Ādas detaļām izmantota mežacūkas āda. Montāžu nodrošina komplektam klāt pievienota Latvijas Republikas nacionālās valūtas mazākā naudas vienība – viens santīms." Mika Pētersona ieskatā, tas ir sirsnīgs atgādinājums par latvisko latu, ko mēs visi atceramies un ar ko lepojāmies. "Mušu pletne ir daudzfunkcionāls instruments. Ar to var sist mušas, odus un citas nepatīkamas radības, to var eksponēt pie sienas kā aizgājušā laika zīmi. Man tai ir pat devīze: "Lieto atbildīgi, varbūt kāda no mušām ir tavs draugs!"

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.