Lai izskaustu, viņuprāt, negodīgu konkurenci vēja enerģijas tirgū, "Enefit Green" vērsusies Satversmes tiesā.

Reklāma

Kapitālsabiedrība, kuras pamata saimnieciskās darbības veids ir elektroenerģijas ražošana, izmantojot vēja elektrostacijas, SIA "Enefit Green" ST ir apstrīdējusi normu, kas ierobežo privāto uzņēmumu iespējas pretendēt uz valsts meža zemēm vēja elektrostaciju izveidei. Uzņēmuma skatījumā, apstrīdētā norma liedz privāto tiesību juridiskām personām, tostarp pieteikuma iesniedzējai, pretendēt uz valsts meža zemēm vēja elektrostaciju izveidošanai iepretim valsts kapitālsabiedrībām, tādējādi aizskarot pieteikuma iesniedzējas pamattiesības. "Latvijas Avīze" jau ziņoja, ka pagājušā gada rudenī valsts kapitālsabiedrībai "Latvijas vēja parki" ("LVP"), kuru izveidoja AS "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" ("LVM"), tika piešķirtas ekskluzīvas apbūves tiesības 39 941 hektāra platībā vēja parku izvietošanai "LVM" teritorijā. 

Vēja enerģijas nozares eksperti apšaubīja apbūves tiesību piešķiršanas procesa tiesiskumu, korektumu un ētiku, jo netika rīkota izsole, 

kurā varētu piedalīties arī citi pretendenti, kā arī neparasti zemās izmaksas, proti, pie apbūves tiesībām uz 30 gadiem ar iespēju līgumu pagarināt "LVP" tika par 3 142 877 eiro.

"Vēja enerģijas asociācijas pozīcija ir nemainīga – iestājamies pret nevienlīdzīgu noteikumu veidošanu komersantiem, šķirojot tos pēc kapitāla piederības. Komersantiem ir iespēja apstrīdēt valstī pieņemtās tiesību normas, ja tie uzskata, ka to tiesības ir aizskartas," uzskata Vēja enerģijas asociācijas izpilddirektore Lāsma Līvzeniece, atzīstot, ka šobrīd prognozēt tiesvedības iznākumu ir ļoti grūti, tāpat kā to, vai šim pieteikumam ST sekos vēl arī citi. "Varam tikai apstiprināt, ka grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" izraisīja neapmierinātību un neizpratni par valsts lēmumu veidot atšķirīgu pieeju ar būtiskām priekšrocībām valsts komercsabiedrībām, nododot lietošanā publisku zemi. 

Arī pats jauno normu pieņemšanas process ir bijis izteikti necaurspīdīgs, nesniedzot vēja enerģijas nozarei atbildes par šādas pieejas nepieciešamību 

un turot slepenībā vairākus būtiskus dokumentus, kas ļautu kvalitatīvi izvērtēt normu pamatojumu," secina L. Līvzeniece.

MK līdz šī gada 22. jūlijam ir jāiesniedz ST atbildes raksts ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Aptauja

Par kādu saturu LASI.LV būtu gatavs maksāt?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.