Siguldiete Signe Turauska savā "Dabas laboratorijā" gatavo tādus ingvera šotiņus, kas spēj aizvietot pat kafiju! Turpat top ap divdesmit dažādu augļu un dārzeņu sulu maisījumu, kurus iecienījuši ne tikai Siguldā, bet arī Rīgā. Īsta veselības deva tiem, kam slinkums vai nav laika sulas spiest pašiem.
Nereti Signe dzird tirdziņos spriežam – nu kas tur neizspiest sulu! Cilvēki pat iegādājas spiedi, taču pēc mēneša ir atpakaļ, atzīstot, ka nav ne patikas, ne vaļas noņemties ar produktu sagādi un ierīces mazgāšanu. Sulu gatavošana patiešām prasa daudz laika, īpaši jau mazā ražotnē, kur pagaidām vēl neiztikt bez roku darba. Ilgākais, ko saimniece pavadījusi pie sulu spiešanas aparāta, bijušas deviņas stundas no vietas. "Vēl tagad atceros milzīgās augļu un dārzeņu kastes, kas bija jāpārstrādā, taču brīdī, kad par to, ko dari, mirdz acis, vari visu!" Starp citu, lai iegūtu 300 gramu sulas, caur spiedi vajag izlaist 800 gramu izejvielu.
Tiekamies Dabas laboratorijas ražotnē Siguldā, kas darba dienu rīta pusē atvērta arī apmeklētājiem. Uz galda pāris sulu spiedes, taču tie nav aparāti, kādus esam raduši lietot mājās. "Mēs izmantojam lēnās sulu spiedes, nevis centrifūgas, jo zinātne ir atklājusi, ka centrifūgās sulas iegūšanas laikā zūd ap 40 procentiem uzturvērtību, jo tās uzsilst. Lēnajās process notiek lēnām, un ierīce neuzsilst." Lūk, viens no veselīgākas sulas iegūšanas noslēpumiem.
Lai labi garšo un skaistā krāsā
Sulu biznesam Signe pievērsusies pēc krietnas darba pieredzes dažādās jomās, kur izmantojusi gan psiholoģijas, gan jurista palīga studijās gūtās zināšanas. Vairākus gadus vadīta Siguldas pagasta pārvalde, taču sajūta, ka rokas par īsām, lai paveiktu visu, kā nākas, mudināja iesniegt atlūgumu. Paziņa Dace Pūka pasviedusi ideju par sulu spiešanu, ko noskatījusi, apceļojot pasauli. Pašai jau bijusi pieredze ar svaigēdāju kūku gatavošanu pēc pasūtījuma. Pēc pārdomu un plānošanas gada, kad izveidots logo un likti pamati uzņēmējdarbībai, ar Daci ceļi šķīrušies, tāpēc Dabas laboratoriju kopā ar dažiem palīgiem viņa jau septīto gadu mājražotājas statusā vada pati.