Šķeltie zirņi, tāpat kā citi pākšaugi, ir bagātīgs olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. To novērtējuši tie, kuri uzturā neiekļauj gaļu vai to lieto salīdzinoši maz. Zirņu sastāvā ir arī antioksidanti un B grupas vitamīni, dzelzs, magnijs, kālijs, cinks un citas vērtīgas vielas.

Reklāma

Tie labi sader ar ķirbjiem, burkāniem, kāpostiem un papriku, bet no garšvielu pasaules labākā saderība ir ar ķimenēm, koriandru, kumīnu, diļļu sēklām un lauru lapām.

Šķelto zirņu biezputra

Sastāvdaļas

  • 1 kg dzelteno šķelto zirņu
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 1 ēdamkarote sāls
  • pusēdamkarote cukura
  • 2 l ūdens
  • žāvēta cūkgaļa
  • sīpoli

Pagatavošana

Šķeltos zrņus iemērc ūdenī uz vairākām stundām. Ūdenim jābūt tādā daudzumā, lai, briestot zirņiem, tā pietiktu. 

Pirms vārīšanas zirņus skalo, līdz ūdens vairs nav duļķains, tad liek katlā un pārlej ar diviem litriem auksta ūdens. 

Kad ūdens uzvārās, noputo, pieber sāli un cukuru, pievieno sviestu. Vāra zirņus uz vidējas uguns aptuveni stundu, ik pa laikam apmaisot. 

Tad katlu noceļ no plīts, uzliek vāku un ļauj, lai biezputra piebriest. Ik pa laikam apmaisa.

Pasniedzot biezputrai pārber apceptus sīpolus un žāvētas cūkgaļas gabaliņus.

Der zināt!

  • Iepriekš neizmērcēti šķeltie zirņi gatavosies ilgāk.
  • Vārot šķeltos zirņus, sāli pievieno, kad tie jau mīksti, – ja pievieno vārīšanās sākumā, tie ilgāk jāvāra līdz gatavībai.
Šķeltie zirņi.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.