Clear 15.1 °C
P. 16.09
Asja, Asnate, Dāgs, Dārgs
SEKO MUMS
Reklāma
Lai arī jaunā likuma projekta versijā Somija uz nelikumīgā kara laiku plāno aizliegt visu veidu nekustamā īpašuma iegādi Krievijas pilsoņiem, cauri likumdošanas sietam izslīdētu vairākas iedzīvotāju grupas, piemēram, desmitiem tūkstošu Krievijas pilsoņu ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām Somijā.
Lai arī jaunā likuma projekta versijā Somija uz nelikumīgā kara laiku plāno aizliegt visu veidu nekustamā īpašuma iegādi Krievijas pilsoņiem, cauri likumdošanas sietam izslīdētu vairākas iedzīvotāju grupas, piemēram, desmitiem tūkstošu Krievijas pilsoņu ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām Somijā.
Foto: Shutterstock

Pavasarī Somijas iekšlietu ministrs Anti Hekenens ierosināja pilnībā aizliegt nekustamo īpašumu iegādi Krievijas pilsoņiem, lai aizsargātu valsts drošības intereses.

Reklāma

Ministrs uzdeva Aizsardzības ministrijas juridiskajai nodaļai izstrādāt likuma priekšlikumu, kas šonedēļ tika iesniegts apspriešanai valdībā. Ir paredzēts, ka likuma projekts vēl šogad nonāks izskatīšanā parlamentā. Tomēr – vai tas būtiski samazinās Krievijas pilsoņu ietekmi Somijas nekustamā īpašuma tirgū?

Atteikts tikai dažiem

Līdz šim visiem nekustamā īpašuma pircējiem no valstīm ārpus Eiropas ir bijusi nepieciešama Somijas Aizsardzības ministrijas atļauja. Šobrīd ministrija pievērš pastiprinātu uzmanību tieši ar Krieviju saistītu personu darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem, tomēr praksē teju visi Krievijas pilsoņu pirkumi ir tikuši apstiprināti, izņemot atsevišķus gadījumus.

Likums ar prasību pēc Somijas Aizsardzības ministrijas atļaujas ārvalstniekiem, kas vēlas pirkt nekustamo īpašumu, stājās spēkā 2020. gadā, un kopš tā laika nekustamā īpašuma pārdošanas aizliegums Krievijas pilsoņiem ir ticis noteikts tikai desmit gadījumos. 

Pieprasīto atļauju skaits gan ir dramatiski samazinājies kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gadā: togad tika piešķirtas 275 un atteiktas divas atļaujas, 2023. gadā attiecīgi 151 un trīs, bet šogad 64 piešķirtas un trīs atteiktas.

Pagaidām pēdējo reizi ministrija atteica atļauju Šveices un Krievijas pilsoņa un Ukrainas sankciju sarakstā esoša satelītnavigācijas uzņēmuma īpašnieka nekustamā īpašuma darījumam Sismē pie Somijas otrā lielākā ezera Peijennes. Tomēr Aizsardzības ministrija atzīst, ka birokrātijas prasību dēļ ne visi potenciāli aizdomīgie darījumi ir tikuši novērsti.

Īpašumi – arī pie stratēģiskiem objektiem

Viens no interesantākajiem un svaigākajiem nekustamajiem īpašumiem, kā iegādei atļauja tika piešķirta Krievijas un Izraēlas dubultpilsonim, atrodas pie Somijas austrumu robežas pāris kilometru attālumā no Dienvidaustrumsomijas robežsardzes štāba, Immolas garnizona un lidostas, ko izmanto arī robežsardzes helikopteri, ziņo Somijas nacionālais ziņu dienests YLE.

Pagājušajā mēnesī Somijā lielākā vakara avīze "Iltalehti" veica ar Krieviju saistītu personu nekustamo īpašumu izpēti un nonāca pie secinājuma, ka nesamērīgi daudzi iegādātie un iegādei vēlamie īpašumi atrodas "Fingrid" Somijas elektroapgādes tīkla augstsprieguma līniju, Aizsardzības spēku objektu vai kritiskās infrastruktūras tuvumā. "Fingrid" pieder Somijas valdībai un pensiju pārvaldes fondiem, un uzņēmums atbild par apmēram 80% Somijas elektrības pārvadi. Laikraksts ir izpētījis, ka daļa no kiberuzbrukumiem Somijas elektrotīklam ir bijuši krievu izcelsmes. Šogad Somijā ir notikuši arī vairāki ūdensapgādes spiegošanas gadījumi, ielaužoties vairākos ūdensapgādes objektos. Somijas drošības policija uzskata, ka tiek meklēta informācija par kritiskās infrastruktūras objektu vājajām vietām. Atgādināsim, ka vērienīgākais pret Somiju vērstais iespējamas sabotāžas gadījums notika pagājušā gada rudenī, kad tika bojāts "Balticconnector" gāzesvads starp Igauniju un Somiju, ar Krieviju saistītajam Honkongas kuģim "Newnew Polar Bear" pārbraucot pāri vadam ar nolaistu enkuru.

Interesanta situācija ir izveidojusies ar Helsinku arēnas halli, kas pieder Genādijam Timčenko un Rotenbergu dzimtai, kuriem ir noteiktas starptautiskās sankcijas sakarā ar Krievijas karu Ukrainā. 

Reklāma
Reklāma

Sankciju dēļ halles īpašnieku uzņēmums nav spējis samaksāt uzturēšanas rēķinus, jo Somijas Ārlietu ministrija jūnijā precizēja, ka to nedrīkst darīt trešās puses. 

Piemēram, Helsinku pilsētai halle ir parādā vairāk nekā 100 000 eiro. Hallei jau ir atslēgta gan centrālapkure, gan elektrība. Šoruden ir paredzēts sākt šī nekustamā īpašuma izpirkšanas procesu, kas varētu vilkties vairākus gadus.

Indulgence – pastāvīgās uzturēšanās atļauja

Pašreizējā jaunā likuma projekta versijā Somija uz nelikumīgā kara laiku plāno aizliegt visu veidu nekustamā īpašuma iegādi Krievijas pilsoņiem. Nekustamā īpašuma iegādes aizliegums attiektos, piemēram, uz privātmājām, vasarnīcām, zemi, ražotnēm un noliktavām.

Tomēr likumā noteiktajiem ierobežojumiem būtu arī būtiski izņēmumi, kas liek šaubīties par tā efektivitāti. Piemēram, izņēmums būtu Krievijas pilsoņi, kuriem ir Somijas pastāvīgās uzturēšanās atļauja, ko Somijā izsniedz uz neierobežotu laiku, kā arī Somijas un Krievijas dubultpilsoņi, kuru arī nebūt nav maz. Somijas Iekšlietu ministrijas svaigākā informācija (par 2023. gadu) liecina, ka pagājušā gada beigās Somijā pastāvīgi dzīvoja gandrīz 40 000 Somijas un Krievijas dubultpilsoņu. Savukārt 2021. gada beigās Somijā dzīvoja gandrīz 82 000 krievu izcelsmes personu, un šis skaitlis kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā ir tikai audzis. Lielākajai daļai šo cilvēku tātad likums neliegtu iegādāties īpašumus Somijā.

Pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Krievijas pilsoņiem izsniegtas arī šogad: šī gada pirmajos septiņos mēnešos pastāvīgās uzturēšanās atļaujas ir saņēmuši 797 Krievijas pilsoņi; 35 gadījumos uzturēšanās atļauja nav tikusi piešķirta un astoņām personām atļaujas process ir izbeigts.

Aizsardzības ministrija tātad arī jaunā likuma apstiprināšanas gadījumā turpinātu izskatīt nekustamā īpašuma darījumus, ko plāno veikt Krievijas pilsoņi ar pastāvīgo uzturēšanās atļauju Somijā. Savukārt dubultpilsoņu darījumi netiktu atļauti divu iemeslu dēļ – Somijas nacionālajam ziņu dienestam stāsta Aizsardzības ministrijas eksperts Jonass Laito: 

"Pirmkārt, likumi par dubultpilsoņiem vēl aizvien atrodas valdības izskatīšanā, un, otrkārt, dubultpilsoņi var piereģistrēt īpašumu ar Somijas pasi, tā apgrūtinot nekustamo īpašumu iegādes aizlieguma uzraudzību."

Pilnapjoma kara sākumā noteikto sankciju dēļ Krievijas pilsoņu nekustamo īpašumu pārdošana ir jūtami samazinājusies arī tādēļ, ka pārdevējam ir nepieciešams konts bankā ārpus Krievijas. Rezultātā cenas ir kritušās, dažos gadījumos pat par vairākiem simtiem tūkstošu eiro. Atbildē uz to gan tiek veikta īpašumu apmaiņa, tā apejot prasības atvērt bankas kontu.

Iepriekš Pēterburgas un Maskavas iedzīvotājus uz Somiju nereti vilināja daba ar sēņošanas un ogošanas iespējām publiskās piekļuves tiesību ietvaros (skat. uzziņu).

Savukārt pašlaik Somijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi iegādājas lētus īpašumus no citiem, visbiežāk Krievijā dzīvojošiem krieviem, jo sankcijas ir apgrūtinājušas īpašumu uzturēšanu un izmantošanu. Visvairāk šādu īpašumu ir Dienvidaustrumsomijā un Savonlinnā.

Somijas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas nosacījumi

  • Pastāvīgās uzturēšanās atļaujas tiek izsniegtas uz neierobežotu laiku – tās ir beztermiņa.
  • Pastāvīgās uzturēšanās atļauju ir tiesības pieprasīt pēc četru gadu uzturēšanās Somijā ar ilgtermiņa uzturēšanās atļauju, tā saukto A atļauju, ja vēl arvien ir izpildītas tās izsniegšanai nepieciešamās prasības.
  • Pastāvīgās uzturēšanās atļaujas prasības tiek plānots darīt stingrākas: sešu gadu nepārtraukta dzīvošana Somijā, kā arī somu vai zviedru (tās abas Somijā ir valsts valodas) valodas prasmes. Pašlaik prasības valsts valodas zināšanām pastāvīgās uzturēšanās atļaujas pretendentiem netiek izvirzītas.

Ko Somijā atļauj publiskās piekļuves tiesības

  • Publiskās piekļuves tiesības jeb somiski "jokamiehenoikeus" ir atļauja Somijā sēņot, ogot un celt teltis gan valsts, gan privātajos mežos, ievērojot ap privātajiem mitekļiem noteikto distanci. Ugunskuru kurināšanai ir nepieciešama zemes īpašnieka atļauja.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Reklāma
Reklāma
Reklāma
LATVIJĀ PASAULĒ
Reklāma