Sarūkot labiekārtotu ģimeņu privātmāju piedāvājumam, palielināsies iedzīvotāju pieprasījums pēc apbūves zemes un vēlme būvēties pašiem. Tā aizvadītajā nedēļā Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) un bankas "Citadele" rīkotajā diskusijā prognozē nekustamā īpašuma tirgus eksperti.

Reklāma

2023. gada augustā kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" bankas "Citadele" rīkotā vairāk nekā 1000 iedzīvotāju aptauja atklāj, ka visbiežāk pircējus interesē, vai apbūves zemes gabalam ir pievilkta elektrība, ūdensapgāde un vai apbūvei izraudzītā vieta ir klusa un ainaviska.

Iedzīvotāju aptauja gan apliecina, ka pašlaik tikai 7% pērk zemi privātmāju būvniecībai. Pēc zemes iegādes lielākoties būvē privātmājas no 120 līdz 150 kvadrātmetru platībā ar praktisku iekštelpu plānojumu. Savukārt 70% aptaujāto dod priekšroku dzīvokļu pirkumiem, bet 23% iegādājas privātmājas. Par privātmāju būvniecību sapņo aptuveni trešdaļa aptaujāto, bet tikai 2% tās pašlaik būvē. Savukārt 23% aptaujāto tajās jau dzīvo.

Zemes pirkšanas riski

Nekustamā īpašuma tirgus eksperti gan brīdina, ka apbūves zemes iegāde saistīta ar vairākiem riskiem. Bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks atzīst, ka, strauji augot būvniecības izdevumiem, jaunbūvju platības samazinās. LANĪDA valdes loceklis un uzņēmuma "Latio" valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns saka, ka, pērkot zemi, vispirms rūpīgi jāapdomā, vai zemes iegādē un pēc tam mājas būvniecībā ieguldītā nauda atmaksāsies. Izņemot Rīgu un tās tuvējo apkārtni, citur Latvijā mājas būvniecības izdevumi pārsniedz tās tirgus vērtību. 

Pēc viņa aplēsēm, pašlaik ap 150 kvadrātmetru lielas privātmājas būvniecība varot maksāt no 200 000 līdz 250 000 eiro.

Savukārt Valsts zemes dienesta (VZD) ģenerāldirektore Vita Narnicka iesaka vienmēr pārliecināties, vai mērnieks ir uzmērījis ar instrumentiem izraudzītā zemes gabala robežas. Diemžēl tālāk no Rīgas joprojām daudz ir tādu apbūves zemes gabalu, kuru robežas ir tikai ierādītas un nav reģistrētas. Viņasprāt, pērkot zemi, der ieskatīties VZD uzturētajā vietnē "kadastrs.lv", lai pārliecinātos par iespējamiem zemes izmantošanas apgrūtinājumiem. Viņai piebalso arī Cēsu novada pašvaldības Teritorijas plānošanas un stratēģiskās attīstības nodaļas vadītāja p.i. Madara Jenerte, kas saka, ka pirms zemes gabala iegādes pircējam būtu jāpārliecinās, vai izvēlētajā vietā vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā ir atļauta privātmāju apbūve. Un, ja tā atļauta, tad kādi ir noteikumi apbūvei. Tikpat svarīgi laikus noskaidrot, vai zemes gabalam var piekļūt un vai tas atrodas pie pašvaldībai piederoša ceļa, vai arī teritorijas plānojumā ir atļauts ierīkot servitūta ceļu pāri kaimiņu zemes gabalam, vienojoties ar tā īpašnieku. Būtu lietderīgi pārliecināties arī par dabas aizsardzības prasībām – vai teritorijā nav noteikti mikroliegumi, kas varētu liegt apbūvi. Viņasprāt, pirms zemes iegādes tikpat svarīgi noskaidrot, vai būs pieejama centralizētā ūdensapgāde, kanalizācija un elektrības pieslēgums.

Komunikācijas mājas vērtībā

Nekustamo īpašumu vērtētājs Andris Šalgūns saka, ka visnotaļ pievilcīgam apbūves zemes gabalam, kas pašlaik tirgū maksā 30 000 eiro, inženierkomunikāciju pievilkšana var maksāt tikpat, cik zemes gabals. 

"Pats rosīgākais privātmāju zemes gabalu tirgus ir ekonomiski aktīvajās pilsētās, to tuvākajā apkārtnē un lauku apvidos, ar pievilcīgu ainavu, pie ūdeņiem," 

skaidro Andris Šalgūns. "To pārdošanas laiks ir samērā garš – pusgads līdz gads, jo nopietns pircējs nepaļaujas tikai uz emocijām un iztēli, bet rūpīgi novērtē cenu, pārbauda tehniskos un juridiskos datus, kuri saistās ar zemes gabalu un tā tuvējo apkārtni."

Cik daudz naudas pašlaik vajag ģimenei, lai varētu saņemt bankas aizdevumu ģimenes privātmājas iegādei vai jaunas būvniecībai?

Bankas "Citadele" pārstāvis Jānis Mūrnieks lēš, ka ģimenei ar diviem strādājošajiem un diviem apgādājamiem bērniem, aizņemoties ap 150 000 eiro, "uz rokas" jābūt vismaz 2500 eiro mēnesī. Ja plānotā ieguldījuma summa ir lielāka, tad mājsaimniecības ienākumiem jābūt vismaz 3000 eiro mēnesī. 

Aizvadītā pusotra gada laikā privātmāju būvniecībai visbiežāk pievēršas divu cilvēku ģimenes bez apgādājamiem, izvēloties būvēt ļoti kompaktas mājas apmēram 60 kvadrātmetru platībā un aizņemoties aptuveni 90 000 eiro.

Tad aizdevuma saņemšanai jau pietiek ar aptuveni 2000 eiro lieliem mēneša ienākumiem. Jāpiebilst, ka privātmājas būves minimālās izmaksas šobrīd ir 1400 līdz 1600 eiro par vienu dzīvojamās platības kvadrātmetru. Tas nozīmē, ka vidēja mājokļa būves izmaksas varētu būt ap 150 tūkstošiem eiro, un, uzņemoties šādas saistības, ģimenes ienākumam "uz rokas" vajadzētu būt aptuveni 3000 eiro mēnesī.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.