Neregulēta un masveidīga mākslīgā intelekta izmantošana visās dzīves jomās var krasi palielināt enerģijas patēriņu pasaulē, līdzīgu tam, ko radīja kriptovalūtas iegūšana.

Reklāma

Laikā, kad mākslīgā intelekta tehnoloģiju izmantošana kļūst par vienu no svarīgākajiem konkurētspējas faktoriem virknē nozaru, arvien vairāk pieaug bažas par to, ko šīs pārmaiņas nozīmēs elektrības patēriņam pasaulē. Mākslīgā intelekta rīki tagad jau tiek izmantoti, meklējot informāciju "Google" meklētājā, reģistrējoties lidojumam vai izmantojot dažādus daļēji autonomos risinājumus elektriskajās automašīnās, kas atvieglo šādu auto vadītāju ikdienu. Nelaime tikai tā, ka katrs mākslīgā intelekta izmantošanas gadījums nozīmē vērsties pie servera datu centrā, kurā izvietota attiecīgā datu bāze, un bieži vien runa nav par vienu, bet vairākiem serveriem. Šobrīd datu centri patērē vienu līdz pusotru procentu elektroenerģijas pasaulē saskaņā ar Starptautiskās Enerģijas aģentūras datiem. 

Taču zinātnieki un enerģētiķi arvien vairāk diskutē par to, cik daudz šis patēriņš var pieaugt nākotnē.

Tā, piemēram, šī gada oktobrī publicētie analītiskie dati liecina, ka viens no lielākajiem datortehnoloģiju uzņēmumiem "Nvidia Corporation" līdz 2027. gadam piegādās saviem klientiem pusotru miljonu serveru. Ja tie visi darbosies vienlaikus, to elektroenerģijas patēriņa apjoms būs 85,4 teravatstundas. Tas ir apmēram tikpat, cik patērē vairākas nelielas valstis, kopā ņemtas. Turklāt problēmu vēl sarežģītāku padara fakts, ka minētā "Nvidia" savos serveros izmanto grafiskos, nevis tradicionālos datoru procesorus, bet grafiskie procesori patērē 10 līdz 15 reizes vairāk elektrības par parastajiem. Līdzīgi dati iegūti arī no mākslīgā intelekta publiski pazīstamākās izpausmes – pazīstamā sarunu robota "ChatGPT" darbības, kas spēj uzturēt cilvēka komunikācijai līdzīgu sarunu. Vašingtonas Universitātes pētījums nodemonstrēja, ka, apstrādājot simtiem miljonu pieprasījumu dienā, "ChatGPT" serveri patērēja apmēram vienu gigavatstundu dienā – tas ir tāds elektrības apjoms, ar kuru pietiktu 33 tūkstošiem ASV mājsaimniecību.

Ņemot vērā, ka šobrīd mākslīgā intelekta rīkus izmanto apmēram viens procents pasaules uzņēmumu un mājsaimniecību, bet to popularitāte strauji aug, tiek prognozēts, ka valdībām un uzņēmumiem jāgatavojas piedāvāt tirgum daudz lielāks elektroenerģijas apjoms.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.