Jaunajiem kartupeļiem ir tik plāna miziņa, ka bumbuļi nav obligāti jāmizo, būs gana, ja rūpīgi nomazgā un nobrucina mizu ar speciālu cimdiņu vai nokasa ar nazīti. Iedvesmai - sātīga omlete ar rīvētiem kartupelīšiem un citiem dārzeņiem.

Reklāma

Omlete ar rīvētiem kartupeļiem un dārzeņiem

2 personām

  • 60 g rīvētu kartupeļu
  • 1 paprika
  • 1 burkāns
  • 1 cukīni (vai kabacis)
  • 85 g ķirštomātiņu
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 olas + 3 olu baltumi
  • 1 ēdamkarote sakapātu lociņu
  • malti melnie pipari
  • eļļa cepšanai

Kartupeļus un burkānu nomizo un sarīvē. Samaisa ar sarīvētu sīpolu un ķiplokspiedē sasmalcinātām ķiploka daiviņām.

Pannā sakarsē eļļu un uz lēnas uguns kartupeļu maisījumu cep 5 minūtes. 

Pievieno strēmelītēs sagrieztu papriku un plānās šķēlītēs sagrieztu cukīni (vai kabaci). Pannai uzliek vāku un, ik pa brīdim apmaisot, cep 5 minūtes. Tad pievieno uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus un cep vēl pāris minūšu, līdz dārzeņi mīksti.

Bļodā sakuļ olas, olu baltumus, piparus un lociņus. Kulteni uzlej dārzeņu maisījumam un, maisot no pannas malām uz centru, cep aptuveni 5 minūtes, līdz dārzeņi pavisam mīksti un olas sabiezē.

Ieteikumi jauno kartupeļu pagatavošanā

Jaunos kartupeļus iesaka vārīt, izmantot sautējumos, sacepumos un zupās, bet cepšanai tie nav īsti piemēroti, jo neapbrūninās tik labi kā vēlās šķirnes.

Kartupeļi ar dillēm.

Jaunie kartupeļi sader ar melnajiem pipariem, ķimenēm, timiānu, arī baziliku. Lieliski garšo kopā ar mērci, kas gatavota no bezpiedevu jogurta, olīveļļas, citrona sulas, sinepēm, sasmalcināta ķiploka un piparmētru lapām.

Vārīšanas ABC

  • Vārot kartupeļus, ūdeni katliņā lej pēc iespējas mazāk – tikai lai tos pārsegtu.
  • Tupeņi jāvāra uz mērenas uguns. Pārāk ilgi un strauji vārītie sašķīst, zaudē labo garšu un uzturvielas.
  • Vislabāk vārīt veselus kartupeļus, bet, ja steidzaties, tos var sagriezt.
  • Vārīšanu paātrina un kartupeļu garšu uzlabo neliels gabaliņš sviesta, ko pievieno ūdenim.
  • Sāli pieber tad, kad kartupeļi sāk vārīties.
  • Ja gribas uzlabot kartupeļu garšu, vārot ūdenim pieliek kaltētas dilles vai ķiploka daiviņu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.