Ik vasaru nepacietīgi gaidām, kad varēsim mieloties ar jaunajiem kartupelīšiem. Tie ir garšīgi, bagāti ar uzturvielām, satur arī antioksidantus un vitamīnus.

Reklāma

Jaunajiem kartupeļiem ir tik plāna miziņa, ka bumbuļi nav obligāti jāmizo, būs gana, ja rūpīgi nomazgā un nobrucina mizu ar speciālu cimdiņu vai nokasa ar nazīti. Taču par īpaši vērtīgiem atzīst ar visu mizu vārītus kartupelīšus.

Jaunos kartupeļus iesaka vārīt, izmantot sautējumos, sacepumos un zupās, bet cepšanai tie nav īsti piemēroti, jo neapbrūninās tik labi kā vēlās šķirnes.

Kartupeļi ar dillēm.

Jaunie kartupeļi sader ar melnajiem pipariem, ķimenēm, timiānu, arī baziliku. Lieliski garšo kopā ar mērci, kas gatavota no bezpiedevu jogurta, olīveļļas, citrona sulas, sinepēm, sasmalcināta ķiploka un piparmētru lapām.

Vārīšanas ABC

  • Vārot kartupeļus, ūdeni katliņā lej pēc iespējas mazāk – tikai lai tos pārsegtu.
  • Tupeņi jāvāra uz mērenas uguns. Pārāk ilgi un strauji vārītie sašķīst, zaudē labo garšu un uzturvielas.
  • Vislabāk vārīt veselus kartupeļus, bet, ja steidzaties, tos var sagriezt.
  • Vārīšanu paātrina un kartupeļu garšu uzlabo neliels gabaliņš sviesta, ko pievieno ūdenim.
  • Sāli pieber tad, kad kartupeļi sāk vārīties.
  • Ja gribas uzlabot kartupeļu garšu, vārot ūdenim pieliek kaltētas dilles vai ķiploka daiviņu.

Recepte

Pikantie kartupelīši

Sastāvdaļas 4 personām

  • 750 g kartupeļu
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • 2 tējkarotes maltu ķimeņu
  • 2 tējkarotes malta koriandra
  • ½ tējkarotes kurkumas
  • ¼ tējkarotes maltu sarkano piparu
  • pipari
  • 1 tējkarote sāls
  • zaļumi
  • 150 ml ūdens

Pagatavošana

Pannā sakarsē eļļu un apcep sagrieztu sīpolu, līdz tas kļūst zeltains. Tad pieliek sasmalcinātu ķiploku, ķimenes, koriandru, kurkumu, sarkanos piparus un maisot cep 2 minūtes. 

Pieber notīrītus un gabaliņos sagrieztus kartupeļus, maisot tos labi apviļā sīpolos, ķiplokos un garšvielās. 

Pieber sāli, pielej ūdeni un uzvāra. 

Tad pannai uzliek vāku, karsē aptuveni 10–15 minūtes, kamēr kartupeļi uzsūc visu šķidrumu un kļūst mīksti. 

Pēc garšas pieber sāli (var pievienot vēl kādas garšvielas pēc izvēles). Pirms pasniegšanas pārkaisa ar zaļumiem.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.