Siļķes ir vienas no taukiem bagātākajām zivīm, tās satur augstvērtīgās taukskābes omega-3, kas noderīgas sirds, asinsvadu un locītavu veselībai.
Kas vērtīgs
- Tajās lielā daudzumā ir D vitamīns, kas nepieciešams kauliem un aknu darbībai, selēns, kas ir dabisks antioksidants. Siļķēs netrūkst arī citu vērtīgu uzturvielu un vitamīnu, šīs zivis viegli asimilējas organismā.
- Sālīta siļķe satur 261 kaloriju, cepta – tikpat, kūpināta 218, bet marinēta – 155 kalorijas.
Kā izvēlēties
Jāpievērš uzmanība žaunām (tām jābūt tumšsarkanā krāsā un elastīgām) un acīm (jābūt tīrām un sarkanām). Zivs ķermenim jābūt bez plaisām, griezumiem un laukumiem rūsas krāsā.
Kā glabāt
Gaismas, gaisa un mitruma ietekmē siļķes tauki iegūst sasmakušu garšu, tāpēc zivis jāglabā tumšā un aukstā vietā. Siļķi var arī sasaldēt – notīra, sagriež nelielos gabaliņos, ieliek hermētiskā kārbā un ievieto saldētavā.
Papīrā cepta siļķe
• 4 mazsālītas siļķes
• 2 sīpoli
• 8 ēdamkarotes skābā krējuma
• 8 ķiploka daiviņas
• malti melnie pipari
• svaigs timiāns
Siļķēm izņem lielo asaku, tās pilda ar sakapātiem sīpoliem un ķiplokiem. Katrā siļķē ieliek divas ēdamkarotes skābā krējuma, pārkaisa ar kapātu timiānu un melnajiem pipariem.
Cepampapīru noziež ar eļļu un tajā rūpīgi ietin siļķi.
Cep cepeškrāsnī 180 °C 25–30 minūtes. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai salātiem.