Neatpūtināta gaļa ir sīksta, cieta, to grūtāk sagremot, pagatavošanas procesā no tās iztek viss šķidrums.

Pēc nomedīšanas medījumu iesaka atpūtināt 0–2 grādu temperatūrā līdz pat nedēļai:

  • ja nav iespējas dzīvnieku pakārt bez ādas, to sadala un liek ledusskapī;
  • ja gaļu liek vakuumā, to pirms vakuumēšanas nepieciešams notīrīt no netīrumiem (smiltīm, zālēm, spalvām, asinīm), gaļu vakuumā ledusskapī var turēt līdz pat piecām dienām.

Ja gaļu plāno sasaldēt, to ieteicams darīt pēc iespējas straujāk:

  • gaļu ieteicams saldēt palielos gabalos, bet nelikt tos saldētavā vienu otram virsū, lai gaļa sasalšanas procesā nezaudē struktūru un nekļūst sausa;
  • saldējot lielākos iepakojumos un saliekot tos saldētavā vienu otram virsū, pastāv risks, ka gaļas ārpuse apsals, bet vidus sāks bojāties;
  • ja saldēšanas procesā gaļai tiek klāt gaiss (piemēram, ja tā ietīta plēvē vai nav kārtīgi vakuumēta), pastāv risks, ka tā žūs un apkaltīs;

Kad gaļu izņem no saldētavas, svarīgi to pareizi atlaidināt – 0–6 grādu temperatūrā ledusskapī:

  • gaļu ieteicams atlaidināt lēni, lai tā nezaudētu kvalitāti;
  • ja ievakuumēts lielāks gabals, piemēram, buka ciska, tai jāļauj atlaidināties ledusskapī trīs līdz piecas dienas, tādējādi gaļa fermentēsies, atbrīvosies no liekajām sulām, kļūs mīkstāka un iegūs labāku garšu;
  • gaļu nekādā gadījumā nedrīkst atlaidināt karstumā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.