Upeņu sīrups ir gards pats par sevi. Tas labi noder saaukstēšanās gadījumā, lai gatavotu karstu dziedinošu tēju vai karstu dzērienu ar balzama piešprici.

Reklāma

Sīrupi ir vienkārši pagatavojami un daudzveidīgi izmantojami. No tiem var gatavot atspirdzinošus dzērienus, atšķaidot ar gāzētu vai aukstu ūdeni, var pievienot arī karstai tējai. Tie labi papildina alkoholiskos kokteiļus. 

Desertos sīrupus pārlej pāri saldējumam vai krēmam, kā arī no tiem gatavo saldās mērces.

Zināšanai!

  •  Ja sīrupu gatavo no sulas, tad uz 1 l ņem 1–1,3 kg cukura.
  • Sīrupu ieteicams pildīt mazās pudelēs vai burkās, lai attaisot to var izmantot visu uzreiz.
  • Sīrupam var pievienot citronskābi vai citrona sulu, tā uzlabojot sīrupa krāsu un arī garšu.
  • Ogas un augļi jākarsē saudzīgi uz lēnas uguns, lai saglabātu uzturvērtību.

Upeņu sīrups

Upenes.

Sastāvdaļas

  • 1 kg gatavu upeņu
  • 600 g cukura
  • 400 ml ūdens
  • 1 citrons

Pagatavošana

Upenes ber katlā, pievieno cukuru, pārlej ar ūdeni, lai nepiedeg, un karsē uz lēnas uguns 5-8 minūtes, līdz upenes sāk šķīst un suloties. Ar koka stampiņu viegli saspaida.

Virs katla vai bļodas ogas liek sietā, kas izklāts ar marli. Ogas var likt arī sulas notecināmajā maisā. Ogas uzmanīgi spaida ar koka karoti, lai sulā neiekļūtu ogu biezumi. No citrona izspiež sulu.

Upeņu sulu lej katlā, pielej citrona sulu un samaisa. 

Sulu karsē uz lēnas uguns, ik pa brīdim nosmeļot putas.

Sīrupu lej sterilās pudelēs, aizkorķē ar steriliem korķiem, atdzesē. Uzglabā sausā, vēsā vietā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.