“Galertu var vārīt gan no aizjūras zivīm: jūrasasariem, forelēm un lašiem, gan no visām vietējām: asarīšiem, raudām, zandartiem, līdakām un citām zivīm. Bet vislabākais sanāk no karpām un samiem, jo šīs zivis bagātīgi satur recējošas vielas, tāpēc nav jāpievieno želatīns, līdz ar to var iegūt tīras garšas galertu,” teic zivju pārstrādes ražotnes "Reinis-B" vadītāja Alla Bečere no Engures novada Lapmežciema.

Karpas galerts

Sastāvdaļas

  • karpa (2–2,5 kg)
  • 2 burkāni
  • 2 sīpoli
  • 50 g konservētu zaļo zirnīšu
  • saišķītis pētersīļu
  • melno piparu graudi
  • sāls
  • želatīns

Pagatavošana

Burkānus un sīpolus notīra un liek katlā. Pievieno iztīrītu karpu (pirms vārīšanas var sadalīt gabalos).

Pielej tik daudz ūdens, lai zivs nosegta. Uzvāra, noputo un samazina liesmu. 

Pieber šķipsniņu sāls, melno piparu graudus, pievieno zaļumus un gatavo, līdz zivs viegli atdalās no asakām. Tad karpu izņem no katla un atdzesē. Buljonu izkāš caur sietu. Ja nepieciešams, buljonam pieber vēl sāli, piparus vai garšvielas pēc izvēles.

Karpu atdala no asakām. Ņem bļodiņas, katrā vispirms ieber nedaudz zaļo zirnīšu, pievieno svaigas pētersīļa lapiņas, virsū liek zivs mīkstumu.

Želatīnu uzbriedina un izšķīdina siltā buljonā (uz 1 l buljona 30 g želatīna). Buljonu pārlej zivs mīkstumam. Atdzesē un liek ledusskapī atdzist.

Želatīnu pievieno, ja buljons netiek vārīts no karpas galvas, spurām, astes.

Padomi galertu vārīšanā

  • Gatavojot galertu no putnu gaļas vai zivīm, buljonam parasti pievieno želatīnu, lai galerts sarecētu.
  • Karpa, sams un līnis bagātīgi satur recējošas vielas, tāpēc, vārot galertu, želatīns nav jāpievieno.
  • Cūkas kājas vārās ilgāk nekā galva, tāpēc galvas daļu no katla izņem agrāk, bet kājām ļauj vārīties, līdz gaļa mīksta.
  • Ja galertu vāra sevišķi lēni, ūdenim nav jāpārklāj gaļa, jo tas novārīsies ļoti maz un galerts var iznākt par šķidru.
  • Buljonam jābūt tik sāļam kā pārsālītai zupai, jo sarecējis tas būs mazāk sāļš.
  • Ja gribas, lai buljonam būtu labāka krāsa, vārot sīpolu pievieno nemizotu.
  • Vārot galertu, lauru lapas pieliek nobeigumā, jo tad varēs izvairīties no tām raksturīgā rūgtuma.
Garšaugi galertam.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.