Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultātes Ūdens sistēmu un tehnoloģiju institūta pētnieku izveidotā tehnoloģija dod iespēju bez ķīmiskajiem līdzekļiem daudz īsākā laika periodā sašķelt biomasu un citus substrātus, iegūt cukuru, kas attīrīts tālāk ir izmantojams dažādu tirgū pieprasītu produktu ražošanai.
Pārstrādāt, nevis pūdēt un piesārņot
Dažādi lauksaimniecības un zaļie atkritumi var būt diezgan liels izaicinājums gan to radīto SEG emisiju, gan arī piesārņojuma dēļ. Pētnieki sākuši ar dabīgo pļavu zāli. Pēc pļaušanas tā ir jānovāc. Kur to likt? Ne visas pļavas var noganīt un ne visu zāli izmanto. Pārstrādājamā biomasa līdz rudenim daudz izaug arī pilsētās – tās ir lapas un citi zaļie atkritumi. Mežizstrādes pārpalikumi, tostarp zari, koku galotnes, arī ir biomasa. Zinātniskā valodā runājot – biomasa ir viss, kas satur celulozi, lignocelulozi, kuras galvenā sastāvdaļa ir cukuri.
RTU Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultātes Ūdens sistēmu un tehnoloģiju institūta pētnieku pirms vairākiem gadiem īstenotajā ES projektā "Videi draudzīga bezatlikuma tehnoloģija šķidrās biodegvielas un biogāzes ražošanai no biomasas" izveidota tehnoloģija, kas ļauj efektīvi ar dabiskajiem līdzekļiem – no sēnēm izdalītajiem enzīmiem – daudz ātrāk apstrādāt zāles un lauksaimniecības atkritumu biomasu un ražot uz atdalīto cukuru bāzes pieprasītus produktus un arī biogāzi.
Kā norāda institūtā,
projekta dziļākā doma – izmantot nevajadzīgo biomasas daļu. Nevis vienkārši atstāt to uz zemes, kaudzē, bet aizvākt no tās izmantojamo daļu.
Institūtā uzsver – īstenotais projekts, kura laikā patentēta arī membrānu tehnoloģija, sasaucas ar Eiropas Savienības Atjaunojamās enerģijas direktīvu.
Proti, enerģijas ražošanai ir jāizmanto alternatīvie substrāti, nevis lauksaimniecības kultūraugi. Piemēram, kukurūza ir ļoti laba biogāzes ražošanā izmantojamā izejviela. Lauku atbalsta dienests ziņo, ka pērn piecu lielāko saimniecību biogāzes ražošanai audzētās kukurūzas platības pavisam pārsniedza 527 hektārus zemes. Visvairāk – 239 hektāru platībā – kukurūzu biogāzes ražošanai audzēja Lielplatones pagasta Jāņa Vintera zemnieku saimniecībā "Līgo".
RTU pētnieki savu enerģiju galvenokārt koncentrēja uz cukuriem jeb ogļhidrātiem. No sēnēm iegūtie enzīmi sašķeļ biomasu, zaļos atkritumus. Nākamajā posmā savāc cukuru, lignocelulozi. Celuloze galvenokārt sastāv no glikozes molekulām. Cukuru var izmantot kā barību baktērijām un tālāk ražot citus produktus. Var arī ražot biogāzi no vieglāk šķeļama substrāta.
Projekta laikā arī izpētīts, kuras sēnes visvairāk ražo enzīmus, turklāt šie enzīmi ir jāsavāc.
Cukura ieguves process
"Pievienojot biomasai pareizos sēņu enzīmus, saliekot pareizajās kombinācijās, mēs paātrinām biomasas sadalīšanās procesu. Nav vajadzīgi mēneši, sadalīšanās, sašķelšana un cukura ieguve diezgan veiksmīgi notiek nedēļas laikā. Precizēšu, ka
iegūstam dažādu cukuru maisījumu šķīdumu, nevis parasto galda cukuru. Dažādo cukuru šķīdums nav tīra glikoze.
Tur būs divas glikozes molekulas kopā – disaharīdi, arī kaut kas no fruktozes, ksilozes, no citiem ogļhidrātiem. Esam mēģinājuši arī tos atdalīt, bet atdalīšana patlaban ir nepārliecinoša," skaidro RTU Dabaszinātņu fakultātes Ūdens sistēmu un biotehnoloģiju institūta direktore, Dr. sc. ing. Linda Mežule.
-0.9 °C









































































![Vēveros izveidota Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcija. No senajām saimniecībām sešas ir muzeja pārziņā, bet "Lejasvēveri" un "Jaunvēveri" ir mantinieku privātīpašums. Interneta vietnē "visit.cesis.lv" teikts: "Vēveri ir Piebalgai raksturīga zemnieku amatnieku sētu grupa, kuras vēsture datējama, sākot ar 16. gs. vidu. 19. gs. galvenais peļņas avots Vēveros ir aušana, katrā mājā klaudzēja 2–4 stelles. Sākoties "Mērnieku laikiem" (19. gs. 70.–80. gadi), kad piebaldzēni izpērk zemi no muižas, Vēveros ir izveidojušās astoņas saimniecības. Mūsdienās dabā redzams šo astoņu sētu savstarpējais izkārtojums un apbūve. Lai saglabātu vēsturiski veidojušos kultūrainavu ar senatnīgām sētām, ēkām, ceļiem, koku stādījumiem, Vēveros izveidota Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcija. [..] Vēveru ekspozīcijā aplūkojama ne tikai tradicionālā piebaldzēnu sētu apbūve, bet arī dažādi amatnieku un zemkopju darbarīki, mūsdienu cilvēkam neierasti mājsaimniecības priekšmeti un lietas. Vēveru kalna augstākajā vietā (226 m virs jūras līmeņa) slejas ap 1875. g. Kalna Vēveru saimnieka būvētās vējdzirnavas. No dzirnavu galerijas un augšējā stāva lieliski redzams Vēveru kopskats un Piebalgas tāles. Vēveros piedāvā meistarklasi maizes cepšanā īstā maizes krāsnī." Vēveros izveidota Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcija. No senajām saimniecībām sešas ir muzeja pārziņā, bet "Lejasvēveri" un "Jaunvēveri" ir mantinieku privātīpašums. Interneta vietnē "visit.cesis.lv" teikts: "Vēveri ir Piebalgai raksturīga zemnieku amatnieku sētu grupa, kuras vēsture datējama, sākot ar 16. gs. vidu. 19. gs. galvenais peļņas avots Vēveros ir aušana, katrā mājā klaudzēja 2–4 stelles. Sākoties "Mērnieku laikiem" (19. gs. 70.–80. gadi), kad piebaldzēni izpērk zemi no muižas, Vēveros ir izveidojušās astoņas saimniecības. Mūsdienās dabā redzams šo astoņu sētu savstarpējais izkārtojums un apbūve. Lai saglabātu vēsturiski veidojušos kultūrainavu ar senatnīgām sētām, ēkām, ceļiem, koku stādījumiem, Vēveros izveidota Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcija. [..] Vēveru ekspozīcijā aplūkojama ne tikai tradicionālā piebaldzēnu sētu apbūve, bet arī dažādi amatnieku un zemkopju darbarīki, mūsdienu cilvēkam neierasti mājsaimniecības priekšmeti un lietas. Vēveru kalna augstākajā vietā (226 m virs jūras līmeņa) slejas ap 1875. g. Kalna Vēveru saimnieka būvētās vējdzirnavas. No dzirnavu galerijas un augšējā stāva lieliski redzams Vēveru kopskats un Piebalgas tāles. Vēveros piedāvā meistarklasi maizes cepšanā īstā maizes krāsnī."](https://media.lasi.lv/media/cache/article__card__xl__jpeg/uploads/media/image/20251209210945693873f9205a6.jpg)








































































































































































