Kartupeļiem ir liela uzturvērtība. Tie satur daudz šķiedrvielu, kas ilgstoši nodrošina sāta sajūtu, ogļhidrātus, kas ir svarīgs enerģijas avots. Iedvesmai - vistas filejas un kartupeļu zupa.

Reklāma

Kartupeļu sastāvā ir arī kālijs, C vit­amīns un B grupas vitamīni, citas vērtīgas vielas. Kartupeļiem ir daudz dažādu šķirņu, un tām ir atšķirīgs lietojums. Stingri, vaskaini kartupeļi vairāk piemēroti salātiem, bet no miltainiem, tos samīcot un aizdarot ar sviestu un pienu, izdodas labākie biezeņi un krēmzupas. Kartupeļus vārot vai cepot ar visu mizu, saglabāsies to uzturvērtība, organisms uzņems vairāk šķiedrvielu un antioksidantu. Uzturā īpaši ieteicams lietot jaunos kartupeļus. Tie garšo brīnišķīgi! 


Padoms

  • Kartupeļus jāliek vārīties aukstā ūdenī, bet jācep ļoti karstā eļļā.

  • Lai kartupeļi cepot neuzsūktu pārāk daudz eļļas, tiem uzbārsta sāli tikai cepšanas beigās.

  • Kartupeļi labi sader ar paprikas pulveri, ķiploku pulveri un maltiem melnajiem pipariem.

  • Ja nav iebildumu pret asumiņu, var izmantot arī Kajennas piparus.


Vistas un kartupeļu zupa ar bekonu


Sastāvdaļas

  • 200 g vistas filejas

  • 200 g žāvēta bekona

  • 800 g kartupeļu

  • 200 g burkānu

  • 1 puravs

  • 1 sīpols

  • 2 ķiploka daiviņas

  • 2 ēdamkarotes kviešu miltu

  • 4 ēdamkarotes saldā krējuma

  • 1 ēdamkarote sviesta

  • 1 l vistas buljona

  • sāls, pipari


Pagatavošana

Kartupeļus un burkānus nomizo un sagriež sīkos gabaliņos. Vistas fileju un žāvēto bekonu sakapā. Sīpolu un puravu sagriež plānās šķēlēs, ķiploku sakapā.


Katlā uz mērenas uguns izkausē sviestu un maisot apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst mīk­sti. Pievieno kapāto bekonu un puravus un, nepārtraukti maisot, cep vēl 3 minūtes.


Bļodiņā samaisa miltus ar buljonu un pievieno dārzeņiem. Maisot karsē pāris minūšu. Pielej atlikušo buljonu, tad pievieno kartupeļus, burkānus un vistu, pieber sāli un piparus. Uzvāra, pēc tam samazina karstumu un uz lēnas uguns vāra pusstundu, līdz gaļa un kartupeļi ir mīksti. Iemaisa saldo krējumu un pavāra vēl dažas minūtes.


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.