Kalendārā rakstīts, ka šonedēļ vārda diena Valentīnam – tātad Mīlestības svētki. Tā vien gribas palutināt savus mīļos ar kaut ko aromātisku, garšīgu un saldu. Svētkiem piestāv šokolāde. Piedāvājam pagatavot šokolādes glazūru franču gaumē jeb slaveno ganašu.

Reklāma

Tas, kurš reiz pamēģinājis šo glazūru, to atkal un atkal izmanto saldo gardumu gatavošanā.


Ganaša pamatreceptē ir divas sastāvdaļas – tumšā šokolāde un saldais krējums. Gatavo šādi: ieber bļodā tumšās šokolādes čipsus vai mazus tāfelītes gabaliņus. Uzkarsē saldo krējumu līdz vārīšanās temperatūrai (kad parādās pirmie burbulīši) un uzlej šokolādei, lai visi gabaliņi nosegti. Piecas minūtes pagaida, lai saldais krējums lēnām izkausē šokolādi. Tad ar putojamo slotiņu uzmanīgi maisa, lai sajauktos abu veidu – piena un kakao – tauki un masa kļūtu tumši brūna, spīdīga un viendabīga. 


Atkarībā no tā, kam ganašu izmanto, sastāvdaļu proporcijas atšķiras. Kūku pildījumiem saldā krējuma un šokolādes attiecība ir 2 : 1, glazūrām – 1 : 1, putotajam ganašam – 1 : 1 vai 1,5 : 1.


Ar ganašu ir viegli strādāt – tas nenotek un neveido kunkuļus. 

Ar konditoru lāpstiņu var skaisti noklāt tortes sānus un virspusi, ar šļirci veidot brīnišķīgas rozes. Ja ganašu vairākas stundas atdzesē ledusskapī, tad uzziež tortei, atkal ieliek ledusskapī un beigās pielīdzina negludumus, var iegūt perfekti gludu virsmu. 


Pīrāgs ar mellenēm 


Pīrāgs ar mellenēm.

(22–24 cm veidnei)


Pamatnei 


• 300 g šokolādes cepumu


• 100 g sviesta


Pildījumam


• 300 ml saldā krējuma


• 55 g sviesta


• 180 g tumšās šokolādes


• 180 g piena šokolādes


• Šķipsniņa sāls


• 200 g melleņu (dekorēšanai)


Veidni ieziež ar sviestu. Cepumus saberž piestā vai samaļ virtuves kombainā. Sajauc ar sviestu, kas pāris stundu pastāvējis istabas temperatūrā, un samīca. Masu rūpīgi ieklāj veidnē, veidojot uz augšu skaistas maliņas. Cep +80 °C aptuveni desmit minūtes. Tad atdzesē.


Abu veidu šokolādi salauž mazos gabaliņos, pieber sāli un noliek malā. Pannā uzkarsē saldo krējumu līdz vārīšanās temperatūrai, pievieno sviestu un maisa, līdz izkusis. Pārlej šokolādei un ļauj, lai tā 3–5 minūtēs izkūst. Tad ar putojamo slotiņu maisa, līdz masa kļūst brūna, spīdīga un viendabīga. Uzlej pīrāga pamatnei un nakti patur ledusskapī, lai sastingst. No rīta dekorē ar mellenēm un piparmētru lapiņām. Desertam piestāv arī svaigas avenes.


Šokolādes krēms mafiniem


Šokolādes krēms mafiniem.


(8–10 mafiniem)


• 225 g tumšās šokolādes čipsu


• 200 ml saldā krējuma


• Tējkarote vaniļas ekstrakta


• Šķipsniņa sāls


Šokolādes čipsus ieber bļodā un pārlej ar saldo krējumu, kas uzkarsēts līdz vārīšanās temperatūrai. Pievieno šķipsniņu sāls un ļauj, lai šokolāde pamazām izkūst. Tad ar putojamo karoti lēnām maisa, līdz masa kļūst tumši brūna un krēmīga. Pievieno vaniļas ekstraktu un vēlreiz samaisa. Šokolādes masu patur istabas temperatūrā trīs stundas. Tad kuļ ar mikseri, līdz krēms top gaisīgs un maina krāsu no tumši brūna uz gaišu. Konditorejas maisiņam nogriež spico galu, ievieto uzgali, pilda krēmu un veido skaistas krēma rozes šokolādes mafiniem. Tos stundu patur ledusskapī, lai rozes nedaudz sastingst. 


Pudiņš ar ganaša pildījumu


Pudiņš ar ganaša pildījumu.

(4 porcijas)


Mīklai


• 140 g tumšās šokolādes


• 100 g sviesta


• 2 olas


• 2 olu dzeltenumi


• 20 g kakao pulvera


• 3 ēdamkarotes cukura


Ganašam


• 65 ml saldā krējuma


• 65 g tumšās šokolādes


Šokolādei uzlej līdz vārīšanās temperatūrai uzkarsētu saldo krējumu un, kad tā izkususi, uzmanīgi maisa, līdz masa kļūst viendabīga un spīdīga. Ievieto ledusskapī uz pāris stundām, lai sacietē.


Kad pagājušas divas stundas, gatavo mīklu. Ūdens peldē izkausē šokolādi un sviestu. Maisa, līdz abas masas vienmērīgi sajaukušās. Olas un divu olu dzeltenumus aptuveni četras minūtes puto ar cukuru, līdz masa dubultojusies apjomā. Pievieno kakao pulveri un izkausēto šokolādi, samaisa. 

Masu sadala četrās daļās un lej cepamajās veidnēs ar augstām malām (izskatās kā kafijas krūzes, tikai bez osiņām), kuras pirms tam nedaudz ieziestas ar sviestu un apkaisītas ar cukuru, lai pudiņu vieglāk izņemt. Aptuveni 20 minūtes patur ledusskapī, lai masa kļūst cietāka. 

Katras veidnes augšpusē nedaudz iespiež ganaša bumbu (stingri iespiest nevajag, jo cepoties mīkla paceļas un ganašs satek viducī). Cep iepriekš līdz +220 °C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 10 minūtes. Tad pāris minūšu atdzesē, ar nazi apgriež maliņas, veidnei uzliek deserta šķīvi un apgāž otrādi. Šādā veidā pudiņš viegli izkrīt no veidnes. Pasniedz ar ogām. 
Izskatās interesanti, kad ar karoti paņem gabaliņu pudiņa un no vidus izplūst šķidra, aromātiska šokolāde.


Lai padarītu ganašu vēl gardāku, tam var pievienot rumu, apelsīnu liķieri vai citu alkoholu, smalki sasmalcinātus riekstus, sukāžu gabaliņus.


UZZIŅA


Vislētāk un ērtāk šokolādes glazūras un pildījumus gatavot no sveramiem šokolādes čipsiem, kas nopērkami konditoru veikalos. Tie atšķiras pēc sastāva – ir tumšās šokolādes čipsi bez cukura vai ar to, piena šokolādes čipsi ar cukuru, tādi, kas nekūst augstā temperatūrā un piemēroti cepumiem. Atkarībā no cukura daudzuma glazūrai nepieciešams pievienot vairāk vai mazāk baltās saldvielas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.