Par ritmisku Saules, Mēness vai zvaigžņu ceļu debesjumā sakām – tie lec un riet. Kustība notiek uz stāvzvaigžņu – zodiaku fona. Saulei vajadzīgs gads, lai izietu cauri 12 zvaigznājiem, Mēness savukārt apriņķo Zemi 27,32 dienās, vienlaikus izejot cauri visiem 12 zodiaka zvaigznājiem. Šī kustība ir pamats Marijas Tūnas izveidotajiem sējas kalendāriem, kas grupēti sakņu, augļu, lapu un ziedu, kā arī dārza darbiem nelabvēlīgajās dienās.

  • Sakņu dienās (26., 27.03.) apstrādā augsni, siltumnīcā sēj redīsus. Ja laiks ir silts un augsne atkususi, aprušina un mēslo ziemas ķiploku stādījumus.
  • Ziedu dienās (28., 29.03.) sēj, piķē un pārstāda vasaras puķu dēstus. Ja satecinātas bērzu sulas, tad gatavo tās glabāšanai.
  • Lapu dienās (30., 31.03.) laista telpaugus. Sakārto zālienu, mēslo un piesēj ziemas radītos nesmukumus. Sēj ārstniecības augus, kumelītes, asinszāles, baldriānus, protams, arī salātus, dilles un puravus dēstiem.

Padoms

Grūti paredzēt, kad modīsies koki un sāksies sulu laiks. Katra ziema un pavasaris ir atšķirīgs. Pieredzējuši sulu ieguvēji ieteiks būt modriem, sākot jau no februāra vidus, kad siltās ziemās, iespējams, sāk mosties kļavas. To sulas ir tikai tāds īslaicīgs sezonas kārums, kas lietojams svaigā veidā. Marta beigas parasti ir bērzu sulu tecināšanas laiks. Jācer, ka laika apstākļi būs labvēlīgi. Sulas tecinot, nevajag aizmirst arī koku labbūtību un censties nenodarīt tiem pāri. Zaru apzāģēšanu šajā laikā noteikti vajadzētu pārtraukt. Citādi apzāģētie koki ne tikai zaudē spēkus, bet caur brūcēm ir pakļauti arī infekcijām. Tāpat kā diedzējumi arī koku sulas ir produkti, kas lietojami svaigi. Raudzēt var bērzu sulas, bet ne kļavu. Universāls uzglabāšanas veids ir saldēšana.

No tautas novērojumu pūra

Ja Māras dienas (25.03.) rītā ir auksts laiks un viegli piesalis, tad dzestrs būs arī gaidāmais pavasaris. 

Marts

13. nedēļa.
Kā izprast kalendāru.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.