Brokoļos ir nedaudz olbaltumvielu, toties tie bagāti ar minerālvielām un tartronskābi, kas ir klātesoša taukaudu noārdīšanā. 
Šo pīrāgu var ēst siltu, taču garšīgs būs arī atdzisis. 


Reklāma

Sastāvdaļas

  • 300 g brokoļu 

  • 380 g rikotas vai mājas siera 

  • 150 g Čedaras rīvēta siera 

  • 2 olas

  • 2–3 ķiploka daiviņas 

  • 3 ēdamkarotes sviesta 

  • 1 tējkarote svaiga timiāna

  • 200 g rīvmaizes

  • sāls un malti melnie pipari


Pagatavošana

Brokoļus notīra, sadala rozetēs, kātus nomizo un smalki sagriež. Brokoļus pāris minūšu noblanšē (pārlej verdošu ūdeni), notecina, ieliek aukstā ūdenī, nosusina. 


Rikotas vai mājas sieru liek lielā bļodā, pievieno rīvēto sieru, sakultas olas, saspiestas ķiploka daiviņas, sāli, piparus, timiānu un sajauc viendabīgā masā. Pieliek brokoļus. Dažas rozetes atstāj dekorēšanai.


Katliņā izkausē sviestu un iemaisa tajā rīvmaizi. 

Cepamtraukā (Ø 23 cm) liek 2/3 rīvmaizes masas un izlīdzina, piepaceļot maliņas. 

Uzlej siera un brokoļu maisījumu, pārkaisa atlikušās rīvmaizes drupatas, uzliek brokoļu rozetes. 


Cep cepeškrāsnī 180 °C aptuveni 40 minūtes, līdz sacepums kļūst stingrs.

Padomi!


Kā apēst brokoli


  • Salātos svaigā veidā. Izcili spilgtā zaļā krāsa padara ēdienu vizuāli ļoti baudāmu. Tos sarīvē un pārlej ar vieglu jogurta mērci, pievieno papriku, gurķus, tomātus, ziedkāpostus. 

Brokoļi.
  • Brokoļus īsu brīdi vāra sālsūdenī un strauji atdzesē aukstā ūdenī – tā tie saglabās kraukšķīgumu un košo krāsu. Vārītiem brokoļiem pārkaisa sarīvētu sieru.

  • Brokoļus var sutināt vokpannā nelielā eļļas daudzumā, pievienojot mazliet ūdens. Tie būs gatavi jau pēc 5–7 minūtēm. 

  • Sautējumā brokoļus gatavo kopā ar jaunajiem kartupelīšiem, zirnīšiem, burkāniem, ziedkāpostiem, pupiņu pākstīm. 

  • Brokoļu krēmzupas pagatavošanai var izmantot brokoļu stublājus, bet ziedkopas sarīvēt salātos. Pievieno kartupeļus, saldo krējumu un sablendē. 

  • No garšvielām brokolis draudzējas ar pipariem un muskatriekstu.
  • Brokoļus arī var konservēt un sasaldēt.
 


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.